likeBalaton.hu | 2023.10.04. 12:00
Idén 21. alkalommal is vár a Gardália
A Garda fesztivál töretlenül hatalmas népszerűségnek örvend. Az eredeti cél Tihany halászmúltja előtti tisztelgés mellett a hagyományőrzés és a gasztronómia szerepe volt.

A garda Tihany számára mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt. Ez volt a tihanyi halászok kenyérhala: csereáru volt.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton

A szomszédos falvakba vitték a helyi asszonyok és ott lisztre, gabonára cserélték. Nem kimondottan ízletes, ám mivel sok volt belőlük a régmúlt időkben, ezért ezzel tudtak kereskedni. Ismert elnevezése, a “látott hal” kifejezés is szorosan kötődik Tihanyhoz és régen itt élt bátor halászokhoz. Hajdan mindig volt egy “Hegyenjáró”, egy gyakorlott, tapasztalt halász, aki a Tihany környéki hegytetőkre felment és figyelte a halrajok mozgását. Egyezményes jelekkel jelezte vízen lévő társainak, hogy merre vonul a halraj. Ugyanis a kifejlett garda hátszíne kékeszöld, s az is jellemző, hogy hatalmas csapatokba verődnek a vízfelszín közelébe. Ha a magasról a vízre tekintünk, akkor hatalmas, fekete, sötét foltnak lehet látni a rajt. A Balatonban 20-30 centiméteres példányok úszkálnak, sőt, a vezérgardának nevezett hal a 40 centiméteres nagyságot is eléri.

Idén 21. alkalommal rendezik meg a Gardáliát, Tihany emblematikus rendezvényét 2023. november 17-19. között, melynek legfőbb célja, hogy tisztelegjünk a Balaton halászai előtt, valamint felelevenítsük Tihany gardahalászattal kapcsolatos hagyományait.

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva