Szücs Ildikó | 2020.11.05. 09:00
Idén is lesz tihanyi Gardália - kicsit másképp
Ha november, akkor Garda Fesztivál, amely lassan két évtizede Tihany egyik leglátogatottabb eseménye, és az egész Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb őszi programja. Az idei évben minden más, és ez vonatkozik a Gardáliára is, viszont a legfontosabb nem változott: hogy lesz, csak kicsit másmilyen, mint az eddigiek.

Tihany és a Balaton part a novemberi őszben is gyönyörű arcát mutatja meg az idelátogatóknak. A környék sokkal csendesebb, mint a nyári nyüzsgésben, a tó vize egyre hidegebb, lassan a halak is aludni térnek, ám nagy sétákat, kirándulásokat tenni a félszigeten ilyenkor is csodálatos élményt nyújt.

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Ezen az őszön pedig a település egyik legnagyobb rendezvénye, a Garda Fesztivál is a megszokottól eltérő módon kerül megrendezésre. A szervezők szándéka azonban változatlan, hiszen idén is szeretnének emléket állítani a balatoni halászatnak, a Tihanyban kemény munkát végző halászoknak. A település számára a garda mindig kiemelt jelentőségű volt, a Garda Fesztivállal pedig évszázados hagyományt elevenítenek fel. Olyan hagyományt, amely csak ezen a helyen volt ismert, csak itt voltak gyökerei. A „látott hal” kifejezés elválaszthatatlanul kötődik Tihanyhoz és a régen itt élt bátor halászokhoz. Olyannyira, hogy bár már csak az emléke él az egykori gardázásnak, maga a hal bekerült a település címerébe is.

Idén az egészség védelmében rendezik meg a XIX. Gardáliát, ezért azok a programok, amelyek nagyobb tömegeket vonzanak, vagyis a kirakodóvásár, a nagyobb zenés rendezvények, a táncos programok nem kerülnek megrendezésre, és nem lesz látványsütés sem.

Mozzanat a tavalyi Garda Fesztiválról
Fotó: Krausz Andrea

 

Aki viszont ellátogat Tihanyba november 13. és 15. között, igaz, hogy gardát idén nem kóstolhat, ám mégsem marad halgasztronómiai élmény nélkül. A helyi éttermek erre az alkalomra összeállított menüsorokkal várják a vendégeket. Zenés programokban nem lesz hiány, a falu több pontján lesznek kisebb koncertek, többféle műfajban. Lesz geotúra a vulkánok és hévforrások világába, a gyerekeknek gólyalábas előadás, és kézműveskedésre is lesz lehetőségük. Lesz kóstoló az Apátság termékeiből és idegenvezetés a templomban és múzeumban.

A kísérőprogramok színes kavalkádjában mindenki talál kedvére valót, Tihany különböző ékszerdobozai szállnak be a fesztivál izgalmába: az éttermeken, pincészeteken és az Apátságon kívül a Levendula Ház, az Illatok Háza és a Kotyogós Kávéterasz is felejthetetlen pillanatokkal gazdagítja ezt a három napot.

Idén a népszerű halászlé főzőverseny is kicsit másképp történik, ugyanis ebben az évben az éttermek és a családok, baráti társaságok külön kategóriában indulhatnak. Mindenki otthon, vagy a saját portáján főzi meg a levesét, vasárnap délután pedig a rendezvény fénypontja lesz, amikor kiderül: ki nyeri el a „Tihany legjobb halászleve 2020” fődíjat.

A felső négy hal garda
Fotó: Krausz Andrea

 

Tihany tehát változatlan szeretettel és lelkesedéssel várja vendégeit ebben a különös évben is a Gardáliára, a szervezők remélk, hogy az új, rendhagyó rendezvényen mindenki megtalálja a kedvére való programot, és feledhetetlen, jó élményekkel tér majd haza.

“A garda volt a tihanyiak „kenyérhala”, az a cserealap, amit a helyi asszonyok a környező falvakba vittek el, hogy lisztre, gabonára cseréljék. A hal egy részét a halkereskedők- a „fisérek”- szállították el a közeli piacokra, vendéglőkbe. Ami megmaradt sem veszett kárba. Felfüstölték, vagy zsinegre akasztva kiszárították. Az így tartósított hal megmaradt a szűkösebb napokra.
A balatoni halászat nagyon nehéz kenyérkereset volt. A halászok nagyon kevés bérért tették kockára az életüket. A garda fesztivál egyik célja volt, hogy ezeknek a bátor embereknek emléket állítson az utókor számára.” (Forrás: gardafesztival.hu)

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva