likebalaton.hu | 2023.11.14. 12:00
Ismét ünnepeljük a gardát, gyere te is Tihanyba!
Két évtizede indult útjára egy különleges esemény Tihanyban, amely mára a Balaton-felvidék egyik legnagyobb őszi rendezvényévé nőtte ki magát. A Gardália, amelyet Punk Ferenc csárdagazda és néhány helyi vállalkozó hívott életre, nemcsak a gasztronómiai élvezetekről, hanem a hagyományőrzésről és a közösség építéséről is szól.

Az első Gardália Fesztivált 2002-ben rendezték meg, és már akkor nagy sikert aratott a látványhalászat és a kísérő programok. A rendezvény azóta is évről évre bővül, újabb és újabb elemekkel gazdagodva. A Benke László halászlé- és halételfőző emlékverseny például, amelyre az első alkalommal csak három csapat jelentkezett, mára már harminc feletti csapatszámot vonz.

A kulturális programok színesítik a fesztivált: a Muzsikás együttestől kezdve a Nox-on át Horváth Charlie-ig számos művész lépett már fel itt. A gyermekműsorok, kézműves foglalkozások és zenés-táncos előadások mind hozzájárulnak a Gardália egyedülálló hangulatához.

A rendezvény sikerének kulcsa az együttműködésben rejlik. Olyan neves partnerekkel dolgozik együtt a szervezőcsapat, mint a Vynitores Tichonienses Borlovagrend, a Bencés Apátság, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt, és a BAHART. De a helyi közösség, a falugondnokság is jelentős támogatást nyújt.

Az idei, huszonegyedik Gardália Napokon is számos program várja a látogatókat. A hagyományos halászlé- és halételfőző verseny mellett számos kulturális és családi programot kínálnak. A rendezvény díszvendége idén Mohács városa lesz.

Tihany Garda Fesztivál Fotó: Keszey Ágnes

A Gardália, Tihany ikonikus őszi rendezvénye, idén ünnepli huszonegyedik születésnapját. A fesztivál, amely a Balaton halászati hagyományait és gasztronómiáját ünnepli, 2023. november 17-19. között kerül megrendezésre. A programok sokszínűsége és a helyi közösség aktív részvétele teszi ezt az eseményt különlegessé.

Az idei Gardália díszvendége Mohács városa lesz, és a rendezvény számos izgalmas programot kínál. A pénteki napot a Pro Tihany díj átadása nyitja meg a Magtárban. Szombat reggel a Vesztergám Miklós tárogatóművész fogadja a vendégeket a tihanyi hajóállomáson, ahol egy nosztalgia sétahajózás is várja az érdeklődőket. A hajóút során a látogatók megtekinthetik a garda „vermelőhelyét”, és megkoszorúzhatják a Garda szobrot.

Tihany Garda Fesztivál Fotó: Keszey Ágnes

A Tihanyi Bencés Apátságban a hal és az újbor megáldására is sor kerül, míg a Tihanyi Tájházaknál kézműves foglalkozások és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet interaktív bemutatója várja a látogatókat. A Visszhang-dombon a Nyirettyű zenekar szórakoztatja a közönséget, és itt lesz a látványsütés is, Titz Tiborral, aki a garda jelentőségéről mesél.

A rendezvénysátorban számos koncert és műsor szerepel a programban, többek között az Alma zenekar gyermekkoncertje, a Tihanyi Asszonykórus előadása, és a Mohács műsora. A napot egy retro disco zárja DJ Aaron Wise-szal.

Vasárnap a Benke László halászlé- és halételfőző emlékverseny kerül megrendezésre a Visszhang-dombon, ahol Szalay Zsolt és Horváth Attila biztosítják a jó hangulatot. A napot az Egri Péter és a Mystery Gang koncertje zárja.

A Gardália hétvégéje során számos kísérőprogram is várja a látogatókat, többek között a Tihanyi Apátság felújítás közbeni épületbejárása, a szerzetesi kripta megtekintése, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park geotúrái.

A teljes program és további részletek:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva