likeBalaton.hu | 2023.12.24. 18:00
Advent a várakozás, a remény, a bizalom és az öröm útja – karácsonyi gondolatok a tihanyi perjeltől
Karácsony alkalmából a tihanyi perjel ünnepi gondolatait olvashatjuk.

Adventi várakozásunk végéhez érkeztük. Ebben az évben már advent 4. vasárnapján elérkezik a szenteste, amikor arra emlékezünk, hogy a betlehemi éjszakában, a rideg és hideg sötétségben megszületett egy gyermek, aki hitünk szerint a világ Üdvözítője.

Egy gyermek születése mindig öröm. Az élet csodáját láthatjuk meg, amikor az teremtés erejével találkozunk, és megrendülünk mikor felfogjuk, hogy egy megismételhetetlen és utánozhatatlan személy lép be az élet színpadára, aki már létezésével is valami újat és szebbet hozhat erre a világra. Az élet nem csak csoda, de szent is. Isten hív létbe bennünket és gondviselő szeretetével egész életünkben körülvesz minket. Isten szeretete a betlehemben született gyermekben lép közel hozzánk. Isten Fia felveszi a törékeny emberi természetünket, azért, hogy legyőzze évszázadok távolságát Isten és ember között, legyőzze a rosszat és békét adjon a törékeny és kiszolgáltatottságban élő embereknek.

Az angyal örömet hirdetett a pásztoroknak és minden jóakaratú embernek. Karácsony ünnepe ennek az örömnek a megélése a családban, a közösségben, mindenkinek ott, ahova a Teremtő állított minket. Örüljünk, mert élet születik a világra. Örüljünk, mert bár sokszor sötétnek látjuk az életünk napjait, ami tele van küzdelemmel és kihívással, meg nem értéssel és félreértéssel, mégis minden ember szívében van jóság és jóakarat, csak meg kell látnunk azt. Karácsony éjszakája lehetőség számunkra, hogy együtt örüljünk a legapróbb jónak, amivel megajándékozzuk egymást. A legszebb ajándék, nem az anyagi értékétől lesz jó, hanem attól, hogy mennyire van benne az ajándékozó szeretete. A legszebb ajándék mindig emberi. Adjunk a szeretteinknek időt, figyelmet, megértést, nyitottságot és elfogadást. Olyan jó lenne félre tenni minden ellenségeskedést és haragot ezen az éjszakán. Olyan jó lenne csak egy napig a megszokott panaszkodás helyett örömet hirdetni. Nincs olyan szív, ami ne tudna örülni, de sok szív van, ami nem tudja meglátni a kis dolgokban azt, ami valóban értékes. Jézus születésének története pont arra hív bennünket, hogy lássuk meg az egyszerű, de annál emberibb dolgok értékét. Isten Fia, nem hatalmas uralkodóként, gazdag palotában születik közénk. Szegényen, egy istállóban, vad pásztorok közösségében tölti el földi élete első éjszakáját. Mégis milyen meghitt, barátságos és szeretettel teli az isteni gyermek születése.

Vezessen minket ez az éjszaka arra, hogy meglátjuk Isten rólunk szóló tervében, meglátjuk egymásban és az életünkben az egyszerűen értékes dolgokat, amelyek örömre és boldogságra gyújtják a szívünket.

A tihanyi bencés szerzetesközösség nevében kívánok minden kedves olvasónak, minden követőnknek és barátunknak áldott, békés, és igazán örömteli karácsonyt.

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva