A hétvégén kezdődik a Garda Fesztivál. Tihanyban huszadik alkalommal elevenítik fel az egykori gardahalászat hagyományait.
A garda ősz végén hatalmas csapatokba verődve összegyűlt a Tihanyi-szorosban,
amit a halászok jól láttak a magasból, a tihanyi dombról. Annak idején az itt élők egyik legfontosabb megélhetési forrása volt ez a hal.
A részletes program ide kattintva érhető el.
A Garda Fesztivál igazi kuriózum
– Fontos dátum az idei, hiszen a huszadik alkalommal rendezzük meg a Gardáliát – mondta Petróczi Orsolya, a Tihanyi Legenda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – A gardahalászat hozzátartozik a település történelméhez. Igazi kuriózum, Tihanyhoz köthető.
A fesztivál egyfajta tisztelgés a halászok előtt, akik így keresték meg a „kenyérre valót”
– emelte ki a szervező, arra célozva, hogy a kifogott garda nem csupán tápláléka volt a helyieknek, hanem kenyérhala is. Ez azt jelentette, hogy cserealapként szolgált a kereskedelemben.
A hal tradicionális sütése
Újdonságot jelent a programok között, hogy november 5-én, szombaton délelőtt Bede Róbert tart főzőbemutatót, aki balatoni halakból készít különleges ételt. Ezt az érdeklődők meg is kóstolhatják a Visszhang dombon felállított rendezvénysátorban.
Az egyik legnépszerűbb esemény a gardasütés, amely 14 órakor veszi kezdetét. (A halakat a bencés apátságban előzőleg az újborral együtt megáldják.) A helyi hagyomány szerint a gardát a rőzsemáglya meggyújtása után megmaradt parázson sütik meg.
– Idén a látványsütés közben Csizmazia András mesél a gardahalászat történetéről, és arról, hogy az előkészítés során a gardát miért éppen 72-szer irdalják be
– hívta fel a figyelmet Petróczi Orsolya, majd hozzátette, hogy a vasárnapi halászlé- és halétel-főző versenyre az ország minden részéről érkeznek csapatok.
Rózsa formájú halétel
– A bográcsokban készülő ételek illata belengi majd a Visszhang dombot, hiszen
26 csapat nevezett az idei főzőversenyre.
Ezúttal is különleges halételeket vár a zsűri. A bajaiak elmaradhatatlan résztvevői a versenynek, Varga György például minden alkalommal fantasztikus halat készít, amelyet különleges technikával rózsa, vagy fonat formában süt ki – mondta a szervező.
Gyerekprogramok és Civil ízek utcája
A jubileumi Gardálián lesznek még könnyűzenei koncertek, esténként pedig zenés-táncos mulatságok.
Részt vehetünk gyalogtúrán, és meglátogathatjuk a halászati eszközöket bemutató Tájházat is.
A Tájházban a gyerekeket halas kézműveskedéssel is várják. Egy civil kezdeményezésnek köszönhetően megnyitják a Civil ízek utcáját, ahová Tihany intézményei települnek ki, és kézműves portékákat, süteményeket, teát, vagy éppen gofrit árulnak. A befolyt adományokat a település oktatási-nevelési intézményekben tanuló gyerekekre fordítják. A szervezők mintegy 10 ezer látogatót várnak Tihanyba a hétvégén.
Nyitókép: Krausz Andrea