Krausz Andrea | 2022.11.04. 07:00
Kezdődik a Gardália – parázson, nyársra húzva sütik a halat Tihanyban
20 éves évfordulóját ünnepli a hétvégén a tihanyi Garda Fesztivál, vagyis a Gardália. Ezúttal is főszerepet játszik a gasztronómia. Hagyományosan nyársra húzva sütik a gardát, vasárnap pedig megrendezik a halászlé- és halétel-főző versenyt. 10 ezer látogatót várnak a településre.

A hétvégén kezdődik a Garda Fesztivál. Tihanyban huszadik alkalommal elevenítik fel az egykori gardahalászat hagyományait.

A garda ősz végén hatalmas csapatokba verődve összegyűlt a Tihanyi-szorosban,

amit a halászok jól láttak a magasból, a tihanyi dombról. Annak idején az itt élők egyik legfontosabb megélhetési forrása volt ez a hal.

Ilyen a garda
Fotó: Keszey Ágnes

A részletes program ide kattintva érhető el.

A Garda Fesztivál igazi kuriózum

– Fontos dátum az idei, hiszen a huszadik alkalommal rendezzük meg a Gardáliát – mondta Petróczi Orsolya, a Tihanyi Legenda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – A gardahalászat hozzátartozik a település történelméhez. Igazi kuriózum, Tihanyhoz köthető.

A fesztivál egyfajta tisztelgés a halászok előtt, akik így keresték meg a „kenyérre valót”

– emelte ki a szervező, arra célozva, hogy a kifogott garda nem csupán tápláléka volt a helyieknek, hanem kenyérhala is. Ez azt jelentette, hogy cserealapként szolgált a kereskedelemben.

Látványos esemény a magyarországi borlovagrendek felvonulása
Fotó: Krausz Andrea

A hal tradicionális sütése

Újdonságot jelent a programok között, hogy november 5-én, szombaton délelőtt Bede Róbert tart főzőbemutatót, aki balatoni halakból készít különleges ételt. Ezt az érdeklődők meg is kóstolhatják a Visszhang dombon felállított rendezvénysátorban.

Az egyik legnépszerűbb esemény a gardasütés, amely 14 órakor veszi kezdetét. (A halakat a bencés apátságban előzőleg az újborral együtt megáldják.) A helyi hagyomány szerint a gardát a rőzsemáglya meggyújtása után megmaradt parázson sütik meg.

– Idén a látványsütés közben Csizmazia András mesél a gardahalászat történetéről, és arról, hogy az előkészítés során a gardát miért éppen 72-szer irdalják be

– hívta fel a figyelmet Petróczi Orsolya, majd hozzátette, hogy a vasárnapi halászlé- és halétel-főző versenyre az ország minden részéről érkeznek csapatok.

Így tűzik kihegyezett orgonavesszőre a paprikás lisztbe forgatott gardát
Fotó: Krausz Andrea

Rózsa formájú halétel

– A bográcsokban készülő ételek illata belengi majd a Visszhang dombot, hiszen

26 csapat nevezett az idei főzőversenyre.

Ezúttal is különleges halételeket vár a zsűri. A bajaiak elmaradhatatlan résztvevői a versenynek, Varga György például minden alkalommal fantasztikus halat készít, amelyet különleges technikával rózsa, vagy fonat formában süt ki – mondta a szervező.

Finom illatok a Garda fesztivál idején Tihanyban
Fotó: Krausz Andrea

Gyerekprogramok és Civil ízek utcája

A jubileumi Gardálián lesznek még könnyűzenei koncertek, esténként pedig zenés-táncos mulatságok.

Részt vehetünk gyalogtúrán, és meglátogathatjuk a halászati eszközöket bemutató Tájházat is.

A Tájházban a gyerekeket halas kézműveskedéssel is várják. Egy civil kezdeményezésnek köszönhetően megnyitják a Civil ízek utcáját, ahová Tihany intézményei települnek ki, és kézműves portékákat, süteményeket, teát, vagy éppen gofrit árulnak. A befolyt adományokat a település oktatási-nevelési intézményekben tanuló gyerekekre fordítják. A szervezők mintegy 10 ezer látogatót várnak Tihanyba a hétvégén.

Nyitókép: Krausz Andrea

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva