likeBalaton.hu | 2022.03.01. 10:00
Kicsit csúszik, de júniusban átadják a megújult tihanyi Magtár épületét
Tihany egyik legjelentősebb turisztikai beruházása fejeződik be a nyár elejére. A XIX. századi műemléki épület teljes rehabilitáción esik át. Az épület földszintjén turisztikai fogadóteret, emeletén kiállítóteret alakítanak ki.

Megmentették, és teljes egészében renoválták az egykori apátsági magtár 250 éves rendkívül rossz állapotban lévő barokk tetőszerkezetét. A jellegzetes műemléki épület

rekonstrukciója várhatóan júniusra elkészül, az idei szezonban már betölti új funkcióját, turisztikai látogatóközpontként működik majd

A több mint 250 éves barokk tető rejtett faszerkezeti hibái miatt a beruházás az eredeti tervekhez képest többletköltséggel jár, ezért az önkormányzat 76 millió forint célzott támogatást kapott a fejlesztés befejezésére – tudósít a Tihanyi Visszhang című újság.

Műemléki szempontból megfelelő beavatkozással megtartották az eredeti tetőszerkezetet, ahol csak lehetett az eredeti állapotot állították vissza, az épület régi ajtói és ablakai is az eredeti formájukban lesznek láthatók .

Az egykori Magtár épülete
Fotó: Arcanum

 

Tihany régi épületeiről itt lehet olvasni.

Kávézót is kialakítanak

A tetőszerkezet javítása miatt azonban közel három hónapot csúszik a beruházás, így várhatóan június elején adják át a megújított műemléki épületet, addigra elkészül a Tihany múltját bemutató, technikailag izgalmas kiállítás is.

A kivitelező cég már a belső terek kialakításán dolgozik, rendbe hozzák a belső udvart is, térköveznek, rendezik a zöld felületeket. Az épület földszintjén egész évben nyitva tartó kávézó üzemel majd, ennek működtetésére az önkormányzat kiírja a pályázatot, hogy a kivitelező cégnek legyen ideje arra, hogy a bérlő igényeinek megfelelően alakítsa ki a teret.

Látványterv a készülő Magtárról
Forrás: Tihany.hu

 

Kiállítás és rendezvényterem

Ez a település egyik legfontosabb fejlesztése, hiszen nem csupán egy értékes műemléki épületet őriznek meg az utókor számára, hanem Tihany központjában egy modern, tetszetős turisztikai fogadóközpont létesül. A földszinten kávézó, Tourinform iroda kap helyet, az első és a második emeleten pedig közösségi térként is használható kiállítóteret alakítanak ki.

Fontos szempont az is, hogy különböző rendezvényeknek helyet tudjon biztosítani az épület, így egy nyolcvan férőhelyes terem is lesz is az épületben.

Itt a turisták nem csak információhoz juthatnak, hanem meg is pihenhetnek, kézműves helyi termékeket, szuvenírt vásárolhatnak, a formabontó kiállítás révén pedig a megfelelő információkkal felvértezve indulhatnak el felfedezni Tihany látnivalóit, és a félsziget természeti értékeit.

 

Nyitókép: Tihany.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva