Sági Ági | 2018.12.24. 11:00
Különleges karácsonyok, különleges helyeken #1- Így ünnepelnek a tihanyi szerzetesek
A karácsonynak mindig különleges hangulata van. Ám mindenhol más és más hagyományok szerint zajlik az ünnep. Sorozatunkban megmutatjuk, hogyan ünnepelnek például a Tihanyi Apátságban, a füredi Szívkórházban vagy éppen a siófoki menhelyen.

A Tihanyi Apátságban tíz szerzetes várja Jézus születésének éjszakáját. Korzenszky Richárd 24 évig vezette a szerzetesi közösséget, így gondolkodik az ünnep estéjéről:

– A tihanyi bencés szerzetesi közösség kicsi. Vendégekkel, lelkipásztori munkával, kiállításokkal, előadásokkal foglalkozunk. Szeretnénk, ha igazi ünnepük lenne mindazoknak, akik ránk vannak bízva. Szenteste a közös ünnepi vacsora előtt elénekeljük a Vesperást a kápolnánkban. Vacsora után elimádkozzuk a zsolozsma éjszakára eső részét, majd hárman útra kelnek, hogy legyen a környékbeli híveknek is éjféli szentmiséjük. A tihanyi templomot pedig zsúfolásig megtöltik a templomukat szerető tihanyiak és olyanok is, akik messziről jönnek ide, hogy itt köszöntsék Jézust. Egy régi olasz mester képéről pedig az angyal a sekrestyében, aki egész évben csendben hirdeti az örömöt, karácsony éjjelén mintha valóban megszólalna: „Gloria in excelsis Deo” – Dicsőség mennyben az Istennek! S a számtalan apró fénypont körben a vízparton karácsonyi díszbe öltözteti az egész Balatont.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva