likeBalaton.hu | 2021.11.04. 14:00
Idén ősszel se hagyd ki a Garda Fesztivált!
Sokféle ízletes halételt kóstolhatsz, megismerkedhetsz a régi gardahalászok munkájával és koncerteken is szórakozhatsz a pénteken kezdődő Garda Fesztiválon.

Évszázadokra nyúlik vissza a gardahalászat hagyománya, de csak Tihanyban volt jellemző e hal fogása. Nem véletlen, hogy a balatoni halászat és halászok előtt tisztelgő, két évtizeddel ezelőtt meghonosított hagyományos őszi rendezvény a Garda Fesztivál nevet kapta.

S, hogy miért pont Tihanyban volt ismert ez a hal, s máshol nem?

Az esemény honlapján felidézik a régi időket, s innen megtudhatjuk, hogy a gardák ősz végén, amikor már hidegre fordult az idő, nagy rajokba tömörülve kezdtek el úszni Tihany közelében. A kékeszöld hátú halak csapatai a település domjbairól nagy sötét foltokként látszódtak a vízen át.

Mindig volt valaki, aki figyelte, közelednek-e már halak: ő volt a hegyenjáró. S, ha ő meglátta a sötét felhőként úszó rajokat, rögtön riasztotta is társait, akik gyorsan a vízhez siettek, s megkezdődhetett a hálós halászat.

Így halásztak hajdan
Forrás: Héjjas Pál-Punk Ferenc: Gardália című könyvének egy képe a Gardafesztivál oldaláról

 

A kifogott garda nem csupán tápláléka volt a tihanyiaknak, hanem kenyérhala is. Ez azt jelentette, hogy cserealapként használták. Amit a halászok, a férfiak kifogtak, azt az asszonyok a környékbeli falvakba vitték és lisztre, gabonára cserélték.

A balatoni halászat nagyon nehéz kenyérkereset volt. A halászok nagyon kevés bérért tették kockára az életüket. A Garda Fesztivál egyik célja volt, hogy ezeknek a bátor embereknek állítson emléket az utókor számára.

Lassan két évtizede, hogy néhány tihanyi vállalkozó Punk Ferenc csárdagazda vezetésével létrehozott egy rendezvényt, melyről ők maguk sem gondolták volna, hogy mostanra Tihany egyik leglátogatottabb, és a Balaton-felvidék egyik legnagyobb eseménye lesz az őszi szezonban„– írják a Garda Fesztivál oldalán az eseményről.

 

Nem csak halászni, elkészíteni sem volt egyszerű a gardát. Hogy tökéletes legyen,

a hagyományok szerint pontosan 72-szer kell beirdalni mindkét oldalát, paprikával, sóval, zsírral kell bekenni, orgonavesszőre kell tűzni

(azért erre, mert ennek semleges íze van, nem befolyásolja a hal ízét), majd szőlővenyigén rakott tűzön kell sütni hosszú-hosszú ideig, s közben forgatni is szükséges.

Ha kellően megpirult, még akkor sem lehet nekiállni falatozni, hiszen még egy kis időre be kell csomagolni – régen ki a subájába, ki káposztalevélbe tette –, hogy kicsit visszapuhuljon. S, ha ez is megtörtént, akkor lehetett élvezni a finom falatokat: a sült garda ugyanis ízletes, és az irdalásnak köszönhetően nem is szálkás.

Egy ideje már csak látványsütés van a Garda Fesztiválon, hiszen a nagy rajokban úszó halakat nemigen lehet horgászni, halászni pedig már tiltott a Balatonon.

– Ez nem csak Tihany és a halászat ünnepe, hanem a Vinitores Tychonienses Borrend ünnepe is, akik tavaly voltak húsz évesek. A rendezvény is az ő ötletük volt. Ilyenkor több száz borlovag, borrendi tag érkezik az ország minden pontjáról, hiszen ez az esemény borrendi találkozó is. A fesztivál egyik legszebb része, amikor az apátságban megáldják a halat és az új bort. Ez szombaton 13 órakor lesz, utána pedig 14 órakor a Visszhang-dombon kezdődik a látványsütés. Ezt a Tihanyi Horgász Egyesület Tagjai végzik. A délután folyamán még sok program vár a résztvevőkre, majd vasárnap is folytatódik a rendezvény. Fontos része a fesztiválnak a halászlé-és halétel főző verseny. Ezt már második éve Benke Laci bácsi emlékének szenteljük: évtizedeken keresztül ő volt a zsűrielnök. Az ország távoli vidékeiről is neveztek csapatok – villantott fel néhány programot Rózsa Éva, a rendezvényt szervező Németh László Művelődési Ház igazgatója.

A részletes programot és gasztronómai kínálatot itt találod.

 

Nyitókép: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva