likeBalaton.hu | 2023.06.23. 16:00
Levendulától lila a Balaton környéke -mutatjuk, hol szüretelhetsz
A Balaton-felvidék nemcsak a gyönyörű természeti környezetéről és a Balaton kristálytiszta vizéről híres, hanem a nyár folyamán levendulával borított, lila színben pompázó tájairól is. A levendula, ami Provence-ból származik, a 20. században telepedett meg Magyarországon és hamar megszerette a Balaton-felvidék klímáját. Azóta az itt termesztett levendula minőségét világszerte elismerik.

Tihany és a levendula

Az egyik legismertebb levendulás Tihanyban található, ami a levendula hazai fellegvárának számít. A Tihanyi-félszigeten 1955 óta foglalkoznak levendulatermesztéssel, amikor is dr. Bittera Gyula gyógynövénykutató, vegyészmérnökök meghonosította a tihanyi levendulát, majd világhírűvé tette azt. Tihanyban minden évben megrendezik a Levendula Fesztivált, ami a levendula virágzásához, június végéhez időzítve, rengeteg látogatót vonz.

A fesztiválon különböző levendula-alapú termékeket vásárolhatunk: szörpöt, mézet, lekvárt, bonbont, szappant, illóolajat és még sok mást. Az ide látogatók bekapcsolódhatnak a levendula szüretbe, megismerhetik a levendula olaj előállításának folyamatát, részt vehetnek levendula koszorú készítő műhelyeken, és persze élvezhetik a levendulásban készült fotók látványát.

A levendula a Balaton-felvidéken

Tihanyon kívül a levendula a Balaton-felvidéken több helyen is megjelenik. Egyre több gazda ismeri fel a levendulatermesztésben rejlő lehetőségeket, és az idegenforgalmi vonzerőt. A látogatók számára felejthetetlen élményt nyújt a levendulások látványa, illata, a levendula virágzásának időszakában pedig a területet bejárva számos levendulásba is betekinthetnek.

A levendula számtalan felhasználási lehetőséget kínál. Az illóolaját a parfümiparban használják, de terápiás célra is alkalmas. A levendulaolaj nyugtató hatású, segít a fejfájás enyhítésében, a stressz oldásában, és elősegíti az alvást. A konyhában is egyre népszerűbb a levendula: levendula sziruppal ízesíthetjük a limonádénkat, levendula mézzel édesíthetjük a teánkat, levendulával díszíthetjük a süteményeinket, és még sorolhatnánk. A levendulás finomságok mellett a levendulát a kozmetikai iparban is felhasználják, például szappanok, fürdőgolyók, arckrémek összetevőjeként.

Minden nyáron megjelenik a levendula a cukrászdákban is
Fotó: AI

Levendulás gazdaságok a Balaton környékén

A Balaton-felvidéken több levendulás gazdaság is működik, melyek szívesen fogadják a látogatókat. Az ide látogatók betekintést nyerhetnek a levendula termesztésébe, szüretelésébe, és megtudhatják, hogyan lesz a levendulából illóolaj. A gazdaságok általában a levendula virágzásának idején, júniusban tartanak nyílt napokat, ahol a látogatók végigsétálhatnak a levendulásban, és részt vehetnek a szüretelésben is.

Akát több mint száz kilométer távolságból is szívesen jönnek a kirándulók levendulát szüretelni
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Levendulás termékek a Balaton-felvidékről

A levendulás gazdaságok általában saját termékeiket is forgalmazzák. A legnépszerűbb termék a levendula illóolaj, amelyet aromaterápiában, szépségápolásban, vagy egyszerűen csak a ház illatosítására használhatunk. A levendulás méz, szirup és lekvár kiválóan illik a reggeli asztalra, a levendulás szappan, fürdőgolyó, testápoló pedig a fürdőszobába. A levendulás párnák és illatosítók pedig segítenek a pihentető alvásban, a levendula nyugtató hatása miatt.

A levendula a Balaton-felvidék egyik különleges adottsága, amely nem csak a látványban, de az illatban, az ízben és a tapintásban is felejthetetlen élményt nyújt. A levendulásokban töltött idő, a levendula termékek használata a mindennapokban egy kis nyaralás élményét idézi fel, és emlékeztet minket a Balaton-felvidék gyönyörű, levendulával borított, lila tájaira. Ha a Balatonnál járunk, mindenképp érdemes felkeresni egy levendulás gazdaságot, és részese lenni ennek az élménynek.

Könnyű, friss illata van a levendula parfümnek
Fotó: AI

Mutatjuk, hol szüretelhetsz levendulát

 

 

 

 

 

 

Nyitókép: AI

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva