Szaniszló Hajnalka | 2020.10.06. 10:00
Megtaláltuk a híres tihanyi levendula és illóolaj titkát
Milyen volt az első tihanyi levendulamező? Mitől különlegesebb a tihanyi levendula, mint bármelyik másik a világon, s mi köze ennek az egésznek a paprikához és a kávézacchoz? Megkerestük a válaszokat ezekre az ínycsiklandóan illatozó kérdésekre.

A XX. század első felében járunk, Dr. Bittera Gyula vegyészmérnök fiatalkorában. A későbbi világhírű vegyész iskolásként nem szerepelt jól vegytanból, sőt, matematikából is csak kettesre érettségizett. Ezek a tárgyak mind fontosak voltak későbbi munkássága tekintetében. Kitartása, mérhetetlen érdeklődése a levendula iránt, meghozta az eredményt: vegyészmérnök lett és általa vált híressé a tihanyi levendula.

Fotó: Szaniszló Hajnalka

Jobb a tihanyi, mint a francia levendula?

Dr. Bittera Gyula rendkívül természetszerető ember volt, s tanulmányai (geológia, élettan, mezőgazdaság) mind hozzásegítették ahhoz, hogy meghonosítsa Magyarországon az első levendulaültetvényeket és előállítsa a világszinten is híres, talán még a franciákénál is jobb levendulaolajat. Ennek első lépése volt, hogy termőföldet keressen, s ezt Tihanyban és környékén meg is találta. Volt akkoriban egy nemzetközi szaklap, amely fellendítette dr. Bittera Gyula karrierjét azáltal, hogy publikált róla egy cikket. Onnan már nem volt megállás: mindenki megismerte a Balaton melletti település nevét.

– Dr. Bittera Gyula rendszeresen járt különböző ültetvényekre a világ minden táján és megfigyelte az ott zajló munkát. Az volt a célja, hogy a lehető legjobb minőséget hozza létre. A franciákkal egyébként nagyon szoros kapcsolatot ápolt, hiszen tőlük szerezte be a levendulamagokat. Amikor ők ellátogattak a tihanyi levendulaültetvényre, megállapították, hogy különösen jó illata van az itteni levendulának. Ez volt az a pont, amikor elkezdték vizsgálni a tihanyi levendulát és igazolták, hogy mennyire jó minőségű a hazai növény. Ez meghozta Dr. Bittera Gyula számára a szakmai sikert, többek között különböző nyugat-európai és tengerentúli cikkek formájában is. Ezek közül a legfontosabb az American Performers című szaklapban jelent meg. Az anyag több, mint 20 oldalon foglalkozik a tihanyi levendulával – mondta az Illatok Háza ügyvezetője.

Bittera Gyula dolgozószobája
Fotó: Szücs Ildikó

Parfüm, levendulaolaj, illóolaj, illatkompozíció – mi a különbség?

Dr. Bittera Gyula alapanyag-előállító volt, a tiszta levendulaolaj hazai megalkotója. Ennek a vegyészeti folyamatnak a következő lépése az illatkompozíció megalkotása, amelynek az a lényege, hogy különböző illóolajokat kevernek össze és parfümöt készítenek belőle.

Fotó: Szücs Ildikó

A tihanyi vegyész parfümjeinek titka

– A vegyész alapvetően azt a tiszta és nagyon jó minőségű levendulaolajat készítette, amelyből aztán később a parfümöket előállították. Foglalkozott ugyan, illatkompozíciók megalkotásával is. Így kapcsolódik a nevéhez a híres ólevendula szappan létrehozása. Ennek eredeti illatkompozíciója máig megtekinthető nálunk, az Illatok Háza kiállítóterében – tette hozzá Nyárádi Zsolt.

Drogéria a korabeli illatszerek színes-illatos kavalkádjával
(Fotó: Szücs Ildikó

Az illóolaj-készítő, a gyógyszerek és a kávézacc

Érdekesség a vegyésszel kapcsolatban, hogy egyéb különleges kísérleteket is végzett: többek között kávézaccból koffeint és paprikából kapszaicint vont ki, azaz különböző gyógyszer-alapanyagokkal is kísérletezett.

Tihany – ahogy a mesékben is mondják – „messze földön híres” a kiváló minőségű levenduláról. A legendás lila virágú növény hazai meghonosításának története, az 1920-as évek drogériáinak világa és a híres ólevendula szappan titka is feltárul az Illatok Házában. Itt nem csak a tihanyi levendulaföldek meghonosításáról hallhatunk, de láthatjuk az eredeti, ódon üvegben tárolt ólevendula-olajat is. Misztikus hangulat uralkodik a kiállításon, amely a hazai levendulatermesztés meghonosítójának, a vegyész Dr. Bittera Gyulának állít emléket, miközben illatos időutazást teszünk a szappanok, a parfümök és az illatpárnák világában. Itt már bővebben is írtunk az Illatok Házáról.

Fotó: Szücs Ildikó

Nyitókép: Szücs Ildikó

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva