2018.12.10. 15:00
Megújul a Tihanyi Apátság és környezete
A beruházásnak köszönhetően létrejön egy szórakoztató központ, megújul az apátság és a Mádl Ferenc tér közötti lépcső, felújítják az apátság belső tereit, múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítanak ki és felújítják a kiállítóteret 2020 őszére.

Megvalósul a tihanyi művészek élményháza, mely a városhoz kötődő jelentős személyiségeknek, mások mellett Illyés Gyulának állít emléket, az Echo dombon pedig utcabútorokat és tájékoztató táblákat helyeznek el. 2030-ig 52 fejlesztési programot valósítanak meg a településen– mondta Tósoki Imre, Tihany polgármestere.

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele felidézte az apátság történetét, majd arra emlékeztetett, hogy 1719-ben tértek vissza a magyar bencések a török kiűzettetés után ismét az apátság falai közé, így a jövő esztendő jelentős évforduló számukra.

Fotók: pixabay.com

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke arról beszélt, hogy Tihany épített öröksége jelentős mértékben hozzájárul keresztény és európai identitásunkhoz. Tihany a Balaton turisztikai térképén élvonalban álló település, melynek irodalmi hagyatéka is figyelemre méltó. Ez utóbbit őrzi majd a művészek élményháza, melyet a fiatalok számára is vonzó formában valósítanak meg.

Magyarországon a turizmus és ezen belül is nő a Balaton presztízse, melynek fejlesztésére mind uniós mind hazai források rendelkezésre állnak – jegyezte meg Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Tihany országgyűlési képviselője.

A Balaton parti települést mintegy 1,9 milliárd forint uniós forrásból fejlesztik.

Tihanyi programajánlók

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva