Keszey Ágnes | 2021.12.27. 10:00
Napváró terasz, kortárs művek tárlata, megújuló épület – újdonságok az apátságban
Már egy ideje lepelbe burkolózva rejtőznek a tihanyi apátsági templom tornyai. Nyáron kezdődött meg az épület felújítása, hogy idővel kívül-belül megújulva fogadhassa a híveket, látogatókat.

Több pályázat és támogatás is segíti a templom megújítását.
Az egyik az a közel 2,5 milliárd forintos forrás, melyet a kormány biztosított az apátság felújítására. Ennek segítségével külső és belső munkálatokat is megvalósítanak.

Megújul a tihanyi apátság
Fotó: Keszey Ágnes

Az épület nem csak vallási központ, hanem turisztikai nevezetesség, látványosság is. A Balatonra csalogató videókban, sőt, országimázs filmekben is mindig feltűnik, így léte – vallási és történelmi szempontból is – országos fontosságú.
– Sokszor felteszik a kérdést, hogy miért állványozzuk olyan sokszor az apátságot. Azért, mert egy olyan barokk épületről beszélünk, ami fent van a hegyen, nagyon közel a Balatonhoz. Itt intenzív a páraingadozás és a szél is.

Eddig még nem igazán sikerült olyan megoldást találni, amely tartósan biztosítja azt, hogy az apátság ikonikus épülete turisztikailag is és keresztény szempontból is ideális állapotban legyen, ne károsítsák a természeti viszonyok.

Fotó: Keszey Ágnes

Teljesen megújul az épület

Szükséges a külső vakolat javítása, festése, valamint a tető is felújításra szorul, hiszen nagyon sok helyen megy tönkre a szigetelés. Műemléki szempontok miatt is fel kell újítani a két torony zsindelyfedését, mely közel 30 éves, s többször beázott. Időálló fóliával, egységes tetőcserepezéssel szeretnénk azt elérni, hogy védve legyen felülről és szépen mutasson alulról nézve. Mindenhol kicseréljük a nyílászárókat, ez hőtechnikailag és küllemi szempontból is meghatározó.

Fotó: Keszey Ágnes

Belső felújítás is zajlik. Még a szocializmus idején múzeumként működött az épület, s úgy kaptuk vissza az apátságot, hogy minden fehérre volt festve. A felújítás során restaurátori kutatások, helyreállítások is történnek.

A királysírral kapcsolatos kutatásokról itt olvashatsz

Sokszor több réteg festék alatt találják meg az eredeti díszítéseket, most ezeket visszaállítjuk. Így készült el a Királyszoba is, melyben száműzetése előtt utolsó napjait töltötte az utolsó magyar király, IV. András- mutatta be a munkálatokat Mihályi Jeromos perjel, az apátság vezetője.

A királyszoba felújítása már véget ért – itt beszélgettünk a munkálatokról
Fotó Keszey Ágnes

A belső térben emellett komplett gépészeti-, elektronikai, vízhálózati felújítás is zajlik.
– A templom belseje már szinte elkészült. Aki ide belép, az felújított barokk díszítéseket, szobrokat csodálhatja meg. Néhány apróság kijavítása maradt csak hátra.

Fotó: Keszey Ágnes

Új látnivalók

Az apátsági épület felújításán kívül a benne működő múzeum is megújul. Erre Európai uniós pályázatból nyert forrást az apátság.
– 1994-ben úgy kapta vissza az apátság épületét a bencés rend, hogy a múzeum funkciót meg kell tartanunk. Ez azóta is működik, de átalakult a pályázat segítségével.

A tihanyi alapítólevél
Fotó: Bártfay Dávid

Történelmi, I. Andrást és korát, a keresztény gyökereket -s természetesen az alapítólevelet – bemutató állandó kiállítás várja a látogatókat.

Mihályi Jeromos perjel mutatta be az újdonságokat
Fotó: Keszey Ágnes

Az interaktív, megújult tárlatot már megtekinthetik a látogatók, akiket hamarosan egy új, különleges helyszín is vár. Ez vallási, spirituális, közösségi eseményeknek is otthont ad majd.

Látványos, élményt adó, izgalmas – új helyszín az apátságnál

– A sekrestye mögött valósul meg egy izgalmas beruházás: egy napváró teraszt alakítunk ki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együtt. Évekkel ezelőtt több hallgató részvételével tartottak itt egy workshopot. Ezen született meg az ötlet, hogy hozzunk létre egy olyan teret, amely kicsit beleolvaszt minket a természet csodájába, például egy napfelkeltébe. A felkelő nap ősi szimbóluma Jézusnak, életet ad. A középkori templomokat is mindig kelet felé tájolták, hogy a felkelő nap beragyogja az istentiszteletet. Így van ez a mi altemplomunkban is: amikor felkel a nap, gyönyörű aranysárgába borul.

Ezt az ősi építészeti, spirituális hagyományt szeretnénk megjeleníteni.

A napváró terasz nyáron már várja a vendégeket is
Fotó: Juhász Ákos

Helyi anyagok felhasználásával, balatonszőlősi mészkőből épül.
Egy másik pályázat pedig a múzeumhoz közvetlenül csatlakozó, Galéria megújítását segíti. A modern képzőművészeti alkotásokat bemutató helyiség gépészetét és biztonsági rendszerét korszerűsítik. A Galéria évente három-négy kiállításnak ad otthont, melyeken kortárs képzőművészek alkotásai láthatóak.

Megújul a tihanyi apátság
Fotó: Keszey Ágnes

– Teljesen megújul a látogatási útvonal az apátságban: ha valaki bejön, megnézheti a barokk templomot és az altemplomot, után a múzeum közelmúltban megújult állandó kiállítását és majd a felújított galéria tárlatát.
A napváró terasz napokon belül, év végére elkészül, a Galéria tavasztól fogadja a látogatókat, a monostor és templomépület külső és belső munkálatai szakaszosan fejeződnek be. A tervek szerint a következő, azaz a 2022-es szezonra a látványos helyeken már le tudják bontani az állványzatot, tehát addigra megújul a külső vakolat és elkészül a tetőcsere.
A teljes felújítás várhatóan 2023 év elején fejeződik majd be.

Fotó: Keszey Ágnes

A templomot és a múzeumot egyébként évente átlagosan kétszázezer ember keresi fel.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva