Krausz Andrea | 2024.02.29. 14:00
Oklevelet kapsz, ha úszol 50 métert a 7 fokos Balatonban szombaton
Részvételi rekord várható a 2024. március 2-án, szombaton Tihanyban megrendezésre kerülő 4. Téli Balaton-átúszáson. Idén nem csak a kvalifikált úszók vehetnek részt az eseményen. Az 50, 100 és 200 méteres mini távokat bárki kipróbálhatja.

Idén minden eddiginél több kvalifikált téli úszó vállalkozik arra, hogy Szántód és Tihany között átússza a 7-8 fokos Balatont.

– Egyre jobban fejlődik a téli úszósport. Idén már 47 fő indul a 4. Téli Balaton-átúszáson

– mondta a likeBalaton.hu-nak Pesti Balázs, az átúszást szervező Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület vezetője.

Bárki kipróbálhatja a téli úszást a Balatonban

– Az eddigiekhez képest annyi a változás, hogy nem Tihanyból, hanem Szántódról rajtolnak el az úszók. A beérkezés és a rendezvényközpont pedig a tihanyi rév nyugati részén fekvő parkos területen lesz. Lesznek mini távok, és kvalifikációhoz kötött távok.

Az 50, 100 és 200 méteres mini távokon bárki kipróbálhatja magát, nem kell előre regisztrálni

– emelte ki Pesti Balázs, aki hozzátette, nem árt, ha a vállalkozó szellemű résztvevők némi hideg-adaptációs háttérrel rendelkeznek. (Például kipróbálták már a hideg zuhanyt.) De ez sem feltétel. Ők mindannyian Tihany partjainál ereszkednek majd vízbe.

A téli Balatonban való úszás nem mindennapi erőpróba
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A legfontosabb a biztonság a téli Balaton-átúszáson

A kvalifikált úszókat viszont átviszi a komp Szántódra, onnan rajtolnak el a képességeiknek megfelelő távokon: az 1250 méteres teljes, a 625 méteres fél-, és a 417 méteres harmadtávon.

A sportolók közül 24-en leússzák a teljes távot. A fél- és harmadtávosok pedig ideiglenesen a vízben felállított úszó pontonokról indulnak,

és úgy tempóznak Tihany felé. Az útvonal optimális megtartásában bójákkal és rikító színű zászlókkal kijelölt úszófolyosó lesz a segítségükre.

Lesz, aki 1250 métert úszik
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

– Minden kvalifikált úszó meglepetés ajándékcsomagot kap. A helyszínen jelentkező mini távosok úszását pedig oklevéllel ismerjük el – mondta a Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület vezetője. Pesti Balázs azt is elárulta, hogy Tihanyban, a parton három mobil szauna és két 35 fokos vízű dézsa segíti a résztvevők visszamelegedését. A parton Dj szolgáltatja a zenét, és ha valaki megéhezne, még egy Food Truck is rendelkezésre áll.

A rendezvényt idén is a VMSZ Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosítja.

Öt hajóval kísérik az úszókat, a helyszínen pedig esetkocsi is készenlétben áll.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva