Promóció | 2022.12.19. 00:01
Tihany: kikapcsol és feltölt az év minden napján
A megújult Pünkösd liget és teraszkertek, az újragondolt apátsági lépcső és a kulturális értékek sorát felvonultató Alkotók Háza gondoskodik arról, hogy Tihany az év egészében tartogasson élményeket.

Végtelen panoráma

A Pünkösdi liget, Tihany egyik legnagyobb összefüggő közparkja, széles sétánnyal bővült, amely két kisebb térrel megszakítva vezet a Tihanyi Bencés Apátság melletti tértől a Kiskálváriához. Emellett létrejött az ún. „nyelvemlék-tanösvény és sétaút”, amely a tihanyi alapítólevelet mutatja be. I. András király és felesége Anasztázia szobra mellette pihenőpadok kerültek elhelyezésre – csakúgy, mint a Csokonai teraszkertek felső a középső teraszain, miközben az alsó rész meglévő támfalas, keskeny, lépcsős kialakítását meghagyták. Érdemes tenni egy sétát a „bencések gyógy- és fűszernövényes kertjében” is, amely a szerzetesek európai tájkultúra fejlesztésében és terjesztésében vállalt történelmi szerepét mutatja be.

Múlt és művészet

A Tihanyi-félsziget a 20. század közepén sok jelentős alkotónak adott otthont. Az Alkotók Házában nyílt kiállítás az ő műveikből ad ízelítőt, bemutatva, hogyan kapcsolódott életművük a településhez. Hasonlóan izgalmas időutazásra hív Tihany egyik legismertebb fennmaradt gazdasági épülete, az uradalmi magtár. Az épület földszintjén turisztikai fogadóközpont került kialakításra, az emelet továbbra is közösségi térként funkcionál, a tetőtérben pedig múzeumpedagógiai foglalkoztató tér létesült. Mindhárom szinten végigfut a Tihany Anno kiállítás.

Lépésről lépésre

A Tihanyi Bencés Apátságot, a Kossuth Lajos utcát, illetve a Mádl Ferenc teret összekötő Apátsági lépcső újragondolt térszerkezetének és funkciójának hála csodálatos panorámával csalogat. A Csokonai teraszkertek legfelső szintjére egy kisebb lépcsősor vezet – érdemes ezen is végigsétálni. A Kossuth utcánál a lépcső elkanyarodik, a támfalról vízfüggöny hull alá. A támfalon Garay János A tihanyi visszhang című regéje olvasható. A lépcsőn felfelé haladva az egyes lépcsőfokokon az Apátság és a település ezeréves történelmének legfontosabb eseményeit vehetjük sorra lépésről lépésre.

Képek forrása: MTÜ

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva