likebalaton.hu | 2018.07.13. 15:00
Tihany lesz a világ legszebb faluja?
Elsőként nevezett Magyarországról az ezernégyszáz lakosú falu a rangos nemzetközi, Communitiesin Bloom (Virágzó Közösségek) elnevezésű környezetszépítő versenyre. Ha nyernek, elnyerik a világ egyik legszebb faluja címet.

– Nagy előnnyel járhat a nemzetközi cím elnyerése, mert tovább fokozza a település, illetve a Balaton ismertségét, kitűnő hírnevét a világban, utalt az idegenforgalomra Petróczi Orsolya.

A Legenda Kft. ügyvezetője felidézte, 2016-ban falu kategóriában megnyerte Tihany a Virágos Magyarországért versenyt. Ennek kapcsán indította őket a Magyar Turisztikai Ügynökség az „EntenteFlorale Europe” európai környezetszépítő versenyre, ahol szintén kitűnően szerepeltek, arany minősítést kaptak.

A településre érkező zsűri, tagjai között neves környezetvédelmi szakemberek, tájépítészek órákon át járták a települést, illetve a félszigetet, megtekintették többek között az épített környezetet, a zöldfelületet, illetve annak ápoltságát, megnézték a környezetnek az óvodai, iskolai nevelésben betöltött szerepét is.

Tihanyban már az óvodásoknak lehetőségük nyílik kiskert ápolására, a növények gondozására, amellyel így már korán megismerkedhetnek. Az apróságoknak úgynevezett rovarhotelt is létrehoztak az óvoda udvarán, ahová beköltözhetnek például a méhek, melyeket a gyerekek így közelebbről is megtekinthetnek.

Tihany mindemellett azzal is büszkélkedhet, hogy kis területen sokféle, környezetet érintő védelem érvényes, ilyen például az unió által létrehozott Natura 2000, az összefüggő európai ökológiai hálózat. Jelentősége abban áll, hogy a természetes élőhelyek, a vadon élő állat-, és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását.

A faluban, illetőleg a Tihanyi-félszigeten nagyon büszkék arra is, és a nemzetközi zsűri nagy elismeréssel nyugtázta, hogy itt jelöltek ki először Magyarországon „Tájvédelmi körzetet”, méghozzá 1952-ben.

– Az eddigi kitűnő eredmények alapján neveztünk a virágzó közösségek, illetve a „Communitiesin Bloom” nemzetközi környezetszépítő versenyre, elsőként az országból, utalt az újabb megmérettetésre Orsolya. Ennek eredményét idén szeptember végén hirdetik ki a szervezet kanadai székhelyén.

Reményeik szerint szintén a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatnak majd a világ egyik legszebb faluja cím tulajdonosaként, derült ki az ügyvezető szavaiból, aki örömmel beszélt arról, hogy a világ összes országából érkeznek hozzájuk vendégek, akik elismeréssel szólnak a Tihanyi Apátságról, az Óvár északi oldalán, egy meredek bazalttufafalban található barátlakásokról, valamint rendezvényeikről, többek között a levendula-, és a garda fesztiválról.

Az idelátogatók nagyon kedvelik éttermeiket, az ékszerdoboz jellegű, kiülős kávézókat is, a Belsó-tónak pedig külön varázsa van. A településen rengeteg virágot ültetnek, ápolnak, amelyben nagy szerepe van a falugondnokságnak. Saját, „házi” versenyeket is hirdetnek, ilyen például a Virágos Tihanyért” elnevezésű.

A kérdésre, hogy becslésük szerint nyaranta hányan érkeznek hozzájuk, az ügyvezető azt mondta, ezt nem tudják megbecsülni, mert ilyenkor a nyaralótulajdonosokkal együtt körülbelül ötezerre emelkedik a lakosok száma, és folyamatosan jönnek hozzájuk turisták autóval, illetve komppal is.

Szöveg: Kovács Erika/veol.hu
Fotó: Penovác Károly

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva