
Az apátság kertjében a főkertész, a kertész, bencés diákok és pár szerzetes részvételével történik a mindössze tízfős szüret. A látogatók csak nézőként vehetnek részt, ugyanis gondosan kell begyűjteni a virágfejeket a minőségi levendulasör elkészítéséhez. Kárpótlásul kóstolhatnak a tavalyi szüretből friss levendulasört a program részeként, amire az apátság honlapján lehet jelentkezni. Az idei levendulaszüretből készített sör augusztusban kerül a boltok polcaira.
A levendulaszüretről itt olvashatsz többet.
Különleges technológia
Miután begyűjtötték, a virágfejeket –180 fokos nitrogénnel leöntve kővé dermesztik, majd porrá őrlik, és ez a hintőpor szerű koncentrátum kerül a szűretlen búzasörbe, ami ízében kellemesen harmonizál az aromás gyógynövénnyel.
Több főzde is kínál levendulasört, de tihanyi védjegyű levendulásat csak itt helyben kapni, amit a Tihanyi Bencés Apátság, a Legendás Zrt. és a HopTop Brewery hármasa alkotott meg. Az ehhez szükséges növényt 2016-ban telepítették, és 2109-ben szüretelték az első sörhöz valót.

Czakó András tihanyi bencés szerzetes szerint népszerű a levendulás szörp és likőr is
Fotó: Bors/Bánkúti Sándor
Száz éve ültették
Czakó András a Tihanyi boltok és a konyha rendi felelőse elmondta, hogy a turisták kívánságára készíttettek levendulás sört. Kézenfekvő volt az ötlet, ha már apátság, akkor sör, s mivel Tihanyban van, legyen levendulás. Hazánkba elsőként ide telepítette 1920-ban Bitter Gyula, a kor híres gyógynövényszakértője az első levendulaültetvényeket, ami a félsziget mediterrán klímájának köszönhetően magasabb illóolaj-tartalommal rendelkezik, mint az eredeti Provence-i.
Citrusos íz
Tóth Gergely, a perjel titkára elárulta, hogy ő kedveli a levendulás sör ízét.

A levendulasör
Fotó: Dezslik Magdolna
– Először nagyon érezni a levendula aromáját, aztán már csak a búzasör íze dominál. Elsőre szappanízűnek tűnhet annak, aki még sosem fogyasztott levendulás ételt vagy italt, de hamar hozzá lehet szokni. Egy kellemes, citrusos nyári sörről van szó, a citromos, vagy a cseresznyés gyümölcsös sörökhöz hasonlóan, csak sokkal különlegesebb.
Czakó András hozzátette, hogy a fiatal szerzetesek kifejezetten szeretik, az idősebb szerzetesek kissé ódzkodnak ettől az újdonságtól.

A szüretelés nem könnyű munka
Fotó: Tihanyi Apátság
Mértéket tartanak
Szent Benedek regulája szerint egy szerzetes saját heminája szerint fogyaszthat. De ez jelenthet 1,5 decilitert, vagy 1,5 litert is. A rendalapító a mértékletességet jelölte irányadónak, étkezésben és alkoholfogyasztásban is – tette hozzá az apátsági boltok szerzetese.
A levendulának számos gyógyhatása van, így a levendulás likőr, vagy a levendulás sör mértékkel fogyasztva gyulladáscsökkentő, nyugtató, keringésjavító és immunrendszer-erősítő hatással bír.
Forrás: Borsonline.hu