Keszey Ágnes | 2021.06.23. 18:00
Szüretre csábít a levendulaföld Tihanyban
Virágzik a levendula, lehet szüretelni. Ez az egyik állandó lehetőség a Tihanyi levendulahetek ideje alatt. De emellett ezernyi program vár az érdeklődőkre. Aki ellátogat a félszigetre, megtapasztalhatja, hogy a levendula felhasználásának csak a képzelet szabhat határt.

 

Levendula csokor, illóolaj, levendulával töltött párna, levendulás szörp, limonádé, sör, gin, bor, főételek és desszertek, kézműves remekek, melyek e lila virággal díszítettek – ez csak néhány a megszámlálhatatlan termék közül, melyek Tihany ikonikus virágjából készülnek.

Az illatos, jellegzetes színű és számos gyógyhatással bíró növény most van virágzása teljében, ezért lehet szedni. A levendulaszüret ezért a Tihanyi Levendulahetek minden napos programja. A helyiek által csak Gödrösnek nevezett öt hektáros területen bárki szedhet magának virágot, ha megvásárolja kedve szerint a kisebb vagy nagyobb aratótáskát.

– Hektáronként 8-10 ezer levendulatővel lehet számolni, úgyhogy egy kis matematikával kiderül, hogy ez bizony 40-50 ezer tő levendula. A telepítés a kilencvenes évek második felében kezdődött meg, tehát itt vannak 20-25 éves tövek is. Szép nagyok és a meleg hatására szépen beindult a virágzásuk, de ennek még csak az elején vagyunk. A hűvös tavasz megfogta egy kicsit, most nagyjából az ültetvénynek most a tíz százaléka virágzik. De azt látjuk, hogy ebben a kánikulában napról-napra jobban virágzik az ültetvény. A tetőzést nagyjából erre a hétre tehetjük – mesélte a levendulamezőn Vers József, a területet óvó és fenntartó Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegység-vezetője.

 Vers József a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tihanyi tájegység-vezetője Fotó: Keszey Ágnes

Az első levendulákat száz évvel ezelőtt ültette a kor neves kutatója, Bittera Gyula. Idővel a településen a levendula közel száz hektáron virágzott, ebből mára körülbelül tíz hektár maradt.

– A levendulaszüret helyszínén kívül a Csúcs-hegy oldalában van még jelentős nagyságú levendulamező. Az egy sokkal ritkább, de természeti értékeiben gazdagabb, látványában gyönyörű szép ültetvény, tehát érdemes felkeresni annak, aki szeret kirándulni. A két legnagyobb területen kívül újabb és újabb ültetvények is létesülnek. A Nemzeti Parknak ezen kívül van még egy másik, nagyjából három hektáros területe. Egy gyönyörű, nagy, szintén három hektáros ültetvényt hoz létre a Tihanyi Bencés Apátság a Belső-tó mellett, nagyon látványos helyen. Azt is látjuk, hogy egyre több gazdálkodó kezd ebbe a nagyon szép tevékenységbe és lassan tényleg lilába borul a Tihanyi-félsziget ebben az időszakban.

A szakember a növény szépsége mellett azt is kiemelte, hogy ennek a növénynek a termesztése nem csak a szépsége miatt fontos, hanem mezőgazdasági szempontból is, hiszen a területek állandó, természetközeli művelés alatt állnak. Méhlegelőként is jelentősek a virággal teli területek, s a pillangók számára is hasznos a létük. A növénynem mindemellett számos áldásos hatása van.

—Nehéz lenne felsorolni, mennyi mindenre jó. Már a rómaiak felismerték, hogy mennyi mindenre lehet használni: ők sebkezelésre és fürdésre is használták. A levendula tisztít, fertőtlenít – és ezt a tulajdonságát ma is élvezhetjük és kihasználhatjuk. Ami nagyon előtérbe került az utóbbi időben az, hogy a levendula illóolaja nagyon nyugtató hatású. Mai világunkban, ha valamivel csökkenteni tudjuk a stresszt, az nagy előny. A gasztronómiában is egyre nagyobb szerepet kap, ételekhez egyre szívesebben használják fel. Bár a klasszikus, mediterrán fűszerkeverékeknek része a levendula, bár nagyon csekély mennyiségben, mert intenzív fűszer. Az utóbbi időkben számtalan süteményben és húsételekben is használják- mutatta be Vers József az illatos-színes virágot. S ezt bárki kipróbálhatja maga is, ha részt vesz a levendulaszüreten, vagy még jobban megismerkedhet a fesztivál főszereplő növényével. hiszen két hétig ez a virág áll a középpontban Tihanyban.

A rendezvény állandó programjai itt találhatóak

A június 19-től június 26-ig -ig tartó hét rendezvényei

A június 19-től június 26-ig -ig tartó hét rendezvényei

 

Nyitókép: shutterstock

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva