likeBalaton.hu | 2022.08.20. 12:00
Tihanyi nyílt nap a Balaton élővilágáról
A tihanyi nyílt napon bepillanthatsz a Limnológiai Intézetben zajló kutatásokba, megismerheted a Balatont érintő folyamatokat, változásokat.

Tihanyi nyílt nap

Augusztus 26-án, pénteken, 9:00 és 16:00 óra között az intézeti tihanyi nyílt napon ingyenesen látogatható az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (BLKI) Tihanyban. A rendezvény célja, hogy az érdeklődők hiteles információt szerezhessenek a Balaton élővilágáról, a Balatont érintő folyamatokról és az intézetben folyó kutatásokról.

Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete parkjának árnyas fái alatt található akváriumokban a Balaton parti övében élő halfajok tekinthetők majd meg, de láthatók lesznek itt makrogerinctelenek is, mint például az invazív cifrarák.

Forrás: Hivatalos sajtófotó

A kutatók a nap folyamán többször is bemutatják, hogyan zajlik a mintavétel a gyakorlatban, illetve hogy a vett mintákban hogyan keresnek vízi gerincteleneket. Meg lehet tekinteni a Közép-Európában egyedülálló mezokozmosz-rendszert, melynek segítségével a kutatók a sekély tavakban zajló folyamatokat modellezik, és olyan globális kérdésekre is válaszokat keresnek, mint például a klímaváltozás. Aki kedvet érez, kvízjátékban tesztelheti a tudását, és díjazzák a nyílt napon készülő legötletesebb rajzokat is.

Mikroszkóp alatt a tihanyi nyílt napon

Ezen a napon az érdeklődők a műemlék épületegyüttesbe is beléphetnek, ahol megfigyelhetik, hogy néznek ki az algatenyészetek mikroszkóp alatt. A nap folyamán több alkalommal lesz vezetett tudományos túra az épületben, melynek során arra is fény derül, hogy mik azok a mikroszennyezők, és milyen hatással vannak a vízi élőlényekre. Szó lesz a vízáramlásról is, amit látványos fizikai kísérletben modelleznek a kutatók. Több előadással is várják az érdeklődőket. Lehet majd hallani a napolaj hatásairól, a Balaton halevő madarairól, az aktuális algahelyzetről és a Balaton siklóiról is.

Forrás: Hivatalos sajtófotó

Idén a BLKI Nyílt nap az Európa Kulturális Főváros ökológiai projektje a BALATORIUM programsorozatához kapcsolódik, így kulturális programjaink is lesznek. Itt lesz a szabadonbalaton alga minibárral, lesz érzékszervi séta, és a Varsányi Szirének énekelnek is. A BALATORIUM programjai pénteken és szombaton az örvényesi szabadstrandon a BLKI kutatóinak részvételével folytatódnak.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz Tihanyba! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

Nyitókép: Hivatalos sajtófotó

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva