Góz Lilla | 2024.08.01. 16:00
Új, biztonságos kolóniába költöztek a veszélyeztetett ürgék a Balatonnál
Újabb ürge áttelepítés zajlott le a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban.

A közönséges ürge fontos és napjainkra vészesen ritkává és veszélyeztetetté vált állatfaja a Kárpát-medence rövid füvű gyepjeinek. Vers József, a Balaton-felvidék Nemzeti Park tájegység vezetőjének beszámolója szerint a faj fennmaradására hatékony természetvédelmi beavatkozások nélkül kicsi az esély. Az ürge érdekében nagyon fontos a szakszerű gyepkezelés, a populációk kevés helyen és egymástól elszigetelten találhatók.

Fontos, hogy új állományokat hozzanak létre olyan gyepeken, ahol hosszútávon biztosíthatók a számukra kedvező állapotok. A munkát a nemzeti parkban több mint húsz éve sikerrel végzik – írta a sonline.

Visszatelepítési munkák részeként a napokban 110 ürgét sikerült kis ládacsapdákba csalniuk,

hogy Pécsely közelében kezdjék meg egy új kolónia kialakítását. A telepítés helyén a terület szakszerű kezeléséről a nemrégiben odatelepített magyar tarka szarvasmarhák gondoskodnak. Az újonnan érkező ürgéket pedig előre fúrt lyukak, a ragadozók elleni védelmet ellátó speciális kerítés és bőséges táplálék várta. Már érkezésük napján megkezdték új kotorék-rendszereik kiásását.

Fotók: Székely Katalin, BfNPI

Az áttelepítésben a nemzeti park igazgatóság dolgozói mellett civil segítők is részt vettek. Az ürge a fokozottan védett állatfajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 250 000 Ft egyedenként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel ez az Európa-szerte ritkuló kisemlős.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva