origo.hu | 2021.10.21. 12:00
Varázslatosan világító kerékpárút épül Tihanynál
A világító kerékpárút fénnyel feltöltött szemcséi napnyugtától napkeltéig jelzik a vonalvezetést.

– Az egy éve üzemelő világító kerékpárút beválni látszik, az előremutató műszaki megoldást ezért érdemes másféle módon is, többfelé kipróbálni. Így kísérleti jelleggel világító útburkolati jelek festése kezdődik meg a Magyar Közút kezelésében lévő hálózaton. November végéig öt megyében tizenegy helyszínen, jelentős idegenforgalmi célpontok környékén dolgoznak a kivitelezők a kerékpárutak mellett két közútszakaszon is – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

Nyolc kerékpárúton festenek fel világító burkolati jeleket az országban

A Duna-menti nemzetközi kerékpárút burkolatába tavaly ősszel kevertek világító szemcséket Esztergomban. A műszaki megoldásnak köszönhetően

kényelmesebbé és biztonságosabbá vált a kivilágítatlan útszakasz esti, éjszakai használata. A biciklisták sötétben vagy borús időben is könnyedén követhetik a nyomvonalat.

A szakemberek próbajelleggel, kis tételben már itt is alkalmazták a világító záróvonal festéket. A technológia igazolta az előzetes várakozásokat, a fénnyel feltöltött szemcsék napnyugtától napkeltéig kifogástalanul jelzik a vonalvezetést. A kísérleti projekt kiterjesztéseként így öt megyében, különböző földrajzi viszonyok mellett tesztelik tovább az innovatív megoldást.

A Tihanyi fejlesztésről lentebb olvashatsz. Ha szeretnél mindent megtudni a balatoni bringázásról, itt tájékozódhatsz a témában.

Novemberig végéig Tihanynál is megvalósul a világító kerékpárút

Tihanyon kívül a Fertő-tó partján, Cegléd-Nagykőrös, Tát-Nyergesújfalu, Vác-Sződliget, Zalaegerszeg-Zalalövő és Zebegény-Nagymaros között is világító kerékpárúton tekerhetünk majd.

Fedezd fel két keréken Tihany látnivalóit.

 

Forrás: origo.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva