A Tihanyi alapítólevél hazalátogat – kiállítás
Helyszín Tihany, I. András tér 1
Időpont
Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban bemutatásra kerül az eredeti Tihanyi alapítólevél, melynek kíséretében megismerkedhetünk az apátság korabeli birtokrendszerével.

A bencés apátság tagjai így ajánlják az érdeklődők figyelmébe a nem mindennapi kiállítást:

„2023 nyarán a Tihanyi Bencés Apátság rendkívüli időszaki kiállítás megrendezésére készül: a Tihanyi alapítólevél bemutatására. Apátságunk alapítólevele része az általános és középiskolai tananyagnak, így minden magyar gyermek számára korán ismertté válik, hogy benne olvashatóak az első leírt magyar szavak. De számunkra, tihanyi bencések számára ez az oklevél nem csupán nyelvünk első emlékének őrzője, sokkal inkább gyökereink szimbóluma, ezeréves otthonunk letéteményese, ezen túl pedig páratlan történeti forrás azokról az időkről, amikor az első bencés szerzetesek megtelepedtek a Balaton fölé magasodó sziklán. Célunk, hogy a Pannonhalmán oly gondosan őrzött alapítólevél minden, 2023 nyarán apátságunkba látogató számára hagyományaink ezeréves folytonosságát hirdesse.

Időszaki kiállítóterünk három terme koncepciónk szerint a következő rendben követi egymást. Az első terem bemutatja majd az apátság megalapításának történeti körülményeit, az oklevélben szereplő személyeket, az apátság birtokrendszerét, a birtokokon zajló sokszínű munkát és az azt végző népességet. Fontos kiemelnünk, hogy az alapítólevelet mint nyelvemléket az apátság történetét bemutató állandó kiállításunk részletesen megismerhetővé teszi.

A második terem a Tihanyi alapítólevélnek szentelt tér lesz. Méltóságteljes körülményeket teremtve, sötétre burkolt falak között és kiemelő világítás fényében tervezzük installálni az oklevelet, tesszük mindezt természetesen a biztonsági és műtárgyvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartásával – ehhez speciális vitrin terveztetése és gyártása szükséges.

A harmadik terem múzeumpedagógiai célokat szolgál. Az apátság alapításának körülményeit egy társasjáték teszi élményszerűvé, elmélyítve az első teremben szerzett tudást, és a fiatalabb korosztály számára is maradandó emléket szerezve.

Különleges egybeesés, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2023-ban adja ki „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” sorozatának 2. elemét, amely I. András királynak, monostorunk alapítójának állít emléket.

Ahogy az köztudott, 2023-ban Veszprém Európa Kulturális Fővárosa. Bízunk benne, hogy ez az eseménysorozat és tervezett kiállításunk kölcsönösen erősíthetik egymást, és a kiállításunkhoz kapcsolódó tematikus programokkal apátságunk is be tud kapcsolódni e jeles év gazdag programkínálatába.”

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva