Az Orosz Ortodox Egyház Moszkvai Patriarchátusa Szinódusi Kórusának koncertje
Helyszín Tihany, I. András tér 1
Időpont
A 300 éves Moszkvai Szinódusi Kórus lép fel a Tihanyi Bencés Apátságban. Az eseményre regisztrálni kell: a részvételi szándékot szeptember 2-áig lehet jelezni a titkarsag@tihanyiapatsag.hu email címre küldött levélben.

A Moszkvai Szinódusi Kórus 2021-ben ünnepli I. Péter cár 1721-es rendelete alapján történt megalapításának 300. évfordulóját. Története során a közösség közreműködött mind nagyjelentőségű egyházi istentiszteleteken, mind pedig fontos állami szertartásokon. A 19-20. század fordulóján a kórus elérte tevékenységének csúcspontját, aktívan vett részt a koncerteken és vendégszerepléseken. Ebben az időszakban a közösség együttműködött P. I. Csajkovszkijjal és Sz. V. Rahmanyinovval, a kórus támogatója pedig Moszkva főkormányzója, Sz. A. Romanov nagyherceg volt.
A Szinódusi Kórus Oroszország legrégibb professzionális zenei közössége, melynek története a 16. századra nyúlik vissza a Pátriárka éneklő diakónusainak kórusáig. A közösség jelenleg 80 énekesből áll. Az ünnepi istentiszteleteken való részvétel mellett a Moszkvai Szinódusi Kórus koncertprogramokkal lép fel Moszkvában, Oroszországban és külföldön. A kórus számos nemzetközi projekt keretében képviseli az orosz kultúrát, a közösséget a Vatikán fő kórusa – a Pápai Sixtus-kápolna kórusa – partneréül választotta. Ez a két vezető kórus, amelyek Kelet- és Nyugat-Európa zenei kultúráját képviselik, számos projektet valósítanak meg, melyek a modern világ hagyományos keresztény értékeiről és magas szintű művészetéről tanúskodnak. A Szinódusi Kórus fellépéseinek „földrajza” a világ több mint 40 országát foglalja magában, beleértve Nagy-Britanniát, Németországot, az USA-t, Ausztriát, Olaszországot, Csehországot, Izraelt, Örményországot és még sok más országot. A Szinódusi Kórus olyan neves nemzetközi fesztiválokon vesz részt, mint a Brucknerfest, a Moszkvai Húsvéti és Karácsonyi Zenei Fesztivál, a Nemzetközi Nagyböjti Fesztivál és még számos más rendezvény. A Moszkvai Szinódusi Kórus keretein belül működik egy Gyermekcsoport (Natalja Aszmusz vezetésével), az Ifjúsági Szinódusi Kórus (Mihail Kotyelnyikov vezetésével) és a Voce Anima Szimfonikus Zenekar (Alekszej Medvegyev vezetésével).
2010-ben létrehozták a Szinódusi Kórus Újjáélesztését Segítő Alapítványt, melynek segítségével valósul meg a közösség tevékenysége, és részt vesz az oroszországi liturgikus egyházi éneklés legjobb hagyományainak megőrzésével és fejlesztésével, valamint e művészet népszerűsítésével kapcsolatos feladatok megvalósításában. Igazgatója: Dmitrij Majakov.
A Moszkvai Szinódusi Kórus vezetője Oroszország érdemes művésze, Alekszej Puzakov.
Alekszej Alekszandrovics Puzakov 1966-ban született Moszkvában.
Tizennyolc éves korától alkalmazták, mint felolvasó és ministráns tizenkilenc éves korában pedig ő lett a másodkarnagy N. V. Matvejev után, aki a moszkvai „Minden szomorkodók öröme” templom bal oldali kórusát irányította.
Puzakov kórusvezetőként szolgált a Vaganykovszkoje-temető Feltámadás templomában, a Nyikolo-Kuznyecki templomban, a Vilnai és litván egyházmegye püspöki kórusának, valamint a 400 énekest számláló Moszkvai Városi Egyházmegye Egyesített Kórusának igazgatója.
1994-ben megalapította és vezette a Tretyjakov Galéria Egyházi-Állami Kórusát. 2009 óta Alekszej Puzakov a Moszkvai Szinódusi Kórus igazgatója, valamint a Szinódusi Kórus Újjáélesztését Segítő Alapítvány elnöke. 2017-ben a Moszkvai és Egész Oroszországi Ortodox Egyház pátriárkája alá tartozó Egyházi Közösségi Tanács orosz egyházi éneklés fejlesztéséért felelős elnökhelyettesévé nevezték ki. Alekszej Puzakov a Radonyezsi Szent Szergij, a Moszkvai Szent Innocentius és a Szent Andrej Rubljov orosz ortodox egyházközségek kitüntetéseiben részesült.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva