Családi Nap Tihany Szívében
Helyszín Tihany, Pisky sétány 12
Időpont
2023-ban minden hónap 4. vasárnapján térítésmentesen látogatható a Tihanyi Tájházak. Ezen a különleges napon a múlt és a jelen találkozik, és a családok együtt merülhetnek el Tihany gazdag halászmúltjában és a vidéki élet sokszínűségében.

Tihanyban, ahol a természet és a történelem kéz a kézben jár, az idő múlásának lábnyoma a város számos sarkában fellelhető. Különösen igaz ez a Batthyány utca és a Pisky sétány közötti két meghitt, mégis monumentális épületre: a Parasztgazda Házra és a Halászcéh Házra. Ezek az épületek, melyek már az 1930-as években is felkeltették a környékbeliek és az idegenforgalmi szakemberek figyelmét, ma tájházként mutatják be Tihany hagyományait és kultúráját.

A múzeum létrehozásának ötlete az 1930-as években merült fel, de csak az 1960-as években realizálódott. A cél világos volt: a balatoni népi építészet és életmód bemutatása. Tihanyban a kő volt az uralkodó építőanyag, mely a település sajátos stílusát hozta létre. A jellegzetes bazalt terméskő falazás és a fehérre meszelt ablakkeretek révén a tihanyi ház azonnal megkülönböztethető más vidéki építészeti stílustól.

A Parasztgazda Ház a XVIII. század végén épült, és eredetileg csak két helyisége volt. A helyreállítása során az autentikus jellemzőit megőrizve berendezett szobát, szabadkéményes konyhát és egy szűk kamrát is bemutatnak. Az épületből kilépve további különlegességekkel találkozhatunk: egy nyitott fészerrel, kocsiszínnel és egy disznóóllal.

A Halászcéh Ház viszont az egész Dunántúl egyedülálló darabja, mely a céh életét idézi fel. Ez az épület volt a központja a halászok életének, itt őrizték a céh kincseit és itt hozták meg a fontos döntéseiket. A tihanyi halászat hosszú és gazdag történetéből kiderül, hogy a településen a gardahalászat és a jég alatti halászat játszott kiemelt szerepet.

A két épület 2022-ben újult meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. támogatásával és a Laczkó Dezső Múzeum szakmai irányításával. A felújított tájházak nem csak a múlt időkbe kalauzolják a látogatókat, hanem arra is emlékeztetnek, hogy a hagyományok és a történelem milyen mélyen gyökerezik Tihany földjében

 

Családi nap: minden hónap negyedik vasárnapja rendeletben meghatározottak köre (pl. 18 év alatti gyerekek és kísérő szülők) számára ingyenes
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva