Digitális Illúziók - A Valóság Hamis Arcai | Generatív ART kiállítás
Helyszín Tihany, Kossuth Lajos utca 22
Időpont
Az internet korunk egyik legnagyobb áttörése, de egyben legveszélyesebb fegyvere is. A digitális tér szövevényes hálójában rejtőző hazugságok, hamis képek és manipulált információk olyan erővel bírnak, hogy képesek elhitetni velünk az abszolút valósnak látszó képtelenségeket is. Egy friss kezdeményezés Tihanyban most felkavarja a társadalom figyelmét, hogy ráébressze az embereket az internet veszélyeire és a meggyőző manipulációra.

A „Digitális Illúziók – A Valóság Hamis Arcai” című kiállítás a mesterséges intelligencia és képalkotó eszközök erejét demonstrálja. A művészek olyan képeket készítettek, amelyek olyan valóságosnak hatnak, hogy a szemlélődők képtelenek megkülönböztetni az eredetitől. A kiállítás digitálisan kerül bemutatásra. A digitális művészek egy nagyon fontos társadalmi problémára hívják fel a figyelmet: az emberek másodpercek alatt, szinte mindent elhisznek, amit az interneten egy általuk hitelesnek vélt felületen látnak.

Egy elgondolkodtató személyes tapasztalat áll az inspiráció mögött, ami miatt a művészek úgy érezték, hogy sürgősen szólniuk kell az embereknek. Vezér Dávid kommunikációs szakember ötlete alapján, Bánhalmi Norbert fotóművész, tudatosan osztotta meg egy hónapon keresztül a saját képeit keverve a mesterséges intelligencia által készített fotó realisztikus képekkel a közösségi oldalán. A posztok valós szövegkörítéssel készültek.

Az AI által készített fotók nem voltak tökéletesek, az emberek kezein könnyen kiszúrható volt, hogy valami nincs rendbe a képpel. Volt olyan fotó, ahol 6 ujja volt a rajta szereplő személynek, de olyan is, ahol 3 keze. A legnagyobb megdöbbenésére senkinek sem tűnt fel és a rajongói rengeteg dícséretet írtak a képhez. Közel 30 ilyen kép került már megosztásra, mikor egy AI képalkotásban jártas fotós, elkezdte kiszúrni a hibákat a képeken.

Az eset az egész közösségi médiában terjedni kezdett és a szakma elkezdte a képek alá kommentelni, hogy nem is valódi fotókról van szó. A következő döbbenet itt jött, hogy tették ezt úgy, hogy a kép leíró szövegében el volt helyezve a #midjourney mint képalkotó szoftver, de ezt el sem olvasták.
Ekkor döntötték el a művészek, hogy cselekednek. A „Digitális Illúziók – A Valóság Hamis Arcai” kiállítás a kialakult helyzetre adott válasz.

A kiállítás célja, hogy ráébressze az embereket arra, hogy ne higgyenek el mindent az interneten, hanem szánjanak időt és erőfeszítést arra, hogy ellenőrizzék egy hír, egy kép vagy egy információ eredetiségét. A közösségi média világában az információáradat hatalmas, és a manipulált tartalmak könnyen elterjedhetnek.
Az esetből tanulva, a művészek ( Vanicsek Péter, Dudás Péter, Májinka András, Bánhalmi Norbert ) fontos küldetésüknek érzik, hogy figyelmeztessék a társadalmat. Norbert mondja, hogy soha nem gondolta volna, hogy ennyi ember vakon megbízik egyetlen képben, amit ő osztott meg. „Kisgyermekes szülőként, nagyon tanulságos volt számomra, és bízom benne, hogy a kiállítás segítségével mások is óvatosabbak lesznek az interneten látható tartalmakkal kapcsolatban” – mondta.

A „Digitális Illúziók – A Valóság Hamis Arcai” kiállítás egy fontos lépés a társadalom számára. Arra emlékeztet bennünket, hogy mi mindannyian részei vagyunk az interneten zajló információs forradalomnak, és a felelősségünk, hogy ne hagyjuk magunkat manipulálni és megvezetni. Azt, amit látunk, mindig kérdőre kell vonnunk, és alaposan meg kell vizsgálnunk az igazság mögött rejlő valóságot.

Az érdekes és tanulságos kiállítás augusztus 15. és szeptember 1. között tekinthető meg Tihanyban az Apátsági Rege Cukrászdában. A remény az, hogy a látogatók új nézőpontból szemlélve a műalkotásokat és az internet világát, az életüket átformáló, megfontoltabb döntéseket hoznak majd a digitális térben. Az igazság keresése és megbizonyosodásunk az eredetiségről kulcsfontosságú a valóság és az illúziók közötti határok megkülönböztetéséhez.

A kiállítás megtekintése díjmentes az Apátsági Rege Cukrászda nyitvatartási idejében.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva