Tóra néző – kiállítás a Balatonról a tihanyi apátsági cukrászdában
Helyszín Tihany, Kossuth Lajos utca 22
Időpont

Március 2-án nyílt meg a FlowBalaton nevű összművészeti projekt. A kiállítás öt festőművészének első közös tárlata Tihanyban, az Apátsági Rege Cukrászda Galéria részében.

A rendhagyó, digitális tárlat témája a Balaton

A tó képeken jelenik meg, de élőben a kiállítás kulisszájaként is szolgál. A tóhoz sok szálon kötődő festőművészek: Guba Anita (Anahíta), Nádas József, Németh Ida, Oravetz Dániel és Péter Beatrix színekbe, látomásokba sűrítve osztják meg festményeik által a nagyközönséggel mindazt, amit számukra a Balaton jelent. A kiállítás címe, Tóra néző, amely magába foglalja a festőt, a szemlélődőt, a képekben gyönyörködő műkedvelőt, a tárlat színhelyét, s ezen túlmenően minden olyan perspektívát és helyet, melynek fókuszában a Balaton áll.

A kiállítás megnyitójának szereplői a FlowBalaton-projekt alkotói voltak. Nyitóbeszédet mondott és felolvasott Tóth Gábor Ákos, író, a Balaton trilógia és az Édesvízi mediterrán kötetek szerzője. Dalkölteményeiből énekelt és gitáron játszott Bardócz L. Csaba. Köszöntőt mondott és mesélt a képekről, valamint a választott tematikáról: Koltai Viktória, a FlowBalaton projekt megálmodója és Oravetz Dániel festőművész, kurátor.

A jelenleg tizenhét főt számláló, folyamatosan bővülő FlowBalaton projekt, kreatív alkotói háló 2023 novemberében indult útjára tizenkét alapító tag összefogásával, akik mindannyian szorosan kötődnek a Balatonhoz, s vallják, hogy a közösségek léte, ereje elvitathatatlan. Fontos értéket képvisel számukra a természetközeliség, a fenntarthatóság, az emberléptékűség, s műveik, alkotásaik, valamint a közelmúltban útjára indult közös eseményeik révén többek között ezt a szemléletmódot, s a Balatonhoz fűződő életérzést próbálják közvetíteni mindazok felé, akik erre befogadóak.

A digitális kiállítás a Pannon Fényképészkör Egyesülettel és a Samsung Magyarországgal való együttműködésnek köszönhetően, az Apátsági Rege Cukrászda Galéria részében, Samsung The Frame TV-k segítségével valósul meg.

 

A kiállítás 2024.03.02-03.31. között tekinthető meg, díjmentesen.

Helyszín: Rege Galéria Tihany – 8237, Tihany, Kossuth Lajos u. 22.

Nyitókép: Kilátás a Balatonra a Rege Cukrászdából
Fotó: Szücs Ildikó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva