likeBalaton | 2022.02.06. 12:00
2022 az Üveg Éve
A Nemzetközi Üvegszövetség (ICG) javaslatára az ENSZ az idei esztendőt az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánította. Ennek célja, hogy globálisan középpontba kerüljön az emberiség egyik legfontosabb és sokoldalúbb találmánya, mindennapjaink nélkülözhetetlen anyaga: az üveg, amely újrahasznosítható és környezetbarát tulajdonságainak köszönhetően egyben a fenntartható fejlődés záloga is.

Az ünnepléshez a Laczkó Dezső Múzeum is csatlakozik, melynek gyűjteményeiben számtalan régészeti, néprajzi, iparművészeti és képzőművészeti jellegű üvegtárgy található.
„2022-ben minden hónap első szombatján az üveget ünnepeljük a Laczkó Dezső Múzeum Látványraktárában és online felületeinket is.
Az egész éven átívelő programsorozat keretében hónapról-hónapra kívánjuk bemutatni a múzeum legjelentősebb üvegeit különböző nézőpontok felől megközelítve. Kortárs üvegművészeti gyűjteményünk állandó kiállítóhelyeként is funkcionáló Látványraktárunkban a nagyközönség élőben is megtekintheti új szerzeményeinket, melyeket maguk az alkotók fognak leleplezni.” – közölte az intézmény.

Középpontban most is a múzeum 1980-as években megalapozott, kortárs üvegművészeti gyűjteménye fog állni, de emellett külön ki szeretnék emelni a néprajzi, történeti és iparművészeti gyűjteményben őrzött szakrális és nemzeti jelképeket megjelenítő régi üvegtárgyakat is, és a több száz éves régészeti üvegeikről sem feledkeznek meg.
S hamarosan folytatják a korábbi években nagysikernek örvendő üvegsétákat is, melyeken a veszprémi üvegablakok világába kalauzolják a résztvevőket – közölte a Laczkó Dezső Múzeum.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva