Promóció | 2023.07.21. 19:29
5 szempont a legjobb búvárszivattyú kiválasztásához 
Talán elsőre nem is gondolnánk, de rengetegféle szivattyú létezik, az egyes típusokon belül is számos termék közül lehet választani. Nehéz eligazodni közöttük, plána akkor, ha nem vagyunk vízszerelők vagy olyan szakemberek, akiknek akad dolga szivattyúkkal. Az alábbiakaban adunk 5 szempontot, amit érdemes figyelembe venni búvárszivattyú vásárlásakor. A szempontok mentén az is kiderül, pontosan mire is használható egy búvárszivattyú. 

Mindennek az alapja, hogy mi a célod vele!

A búvárszivattyúkat nevükből adódóan a víz alá gondoljuk, tehát minden olyan területre, ahol a ház körül vagy az iparban víz van jelen. Ez így is van. A búvárszivattyúk biztonságosan működtethetők vizes közegben, ám az nem mindegy, hogy ez a víz milyen összetételű. Erről még később szót ejtünk.

Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb búvárszivattyút ki tudjuk választani, az a legfontosabb, hogy meghatározzuk, mire szeretnénk használni. A búvárszivattyú segíthet az elázott pincék és alagsorok víztelenítésénél, sőt még arra is képes, hogy az onnan kiszivattyúzott vizet egy tartályba vezesse át, így azt később még öntözésre fel lehet használni. Így válik egy elsőre bosszantó történésből valami használható és manapság egyre inkább kincset érő anyag.

A víztelenítésen kívül a különböző öntözőrendszerekben is jó szolgálatot tesznek a búvárszivattyúk. Az öntözés ma akkor a legprofibb, ha nem a vezetékes vizet használjuk erre a célra, hanem kútvizet vagy esetleg esővizet. Mindkét esetben a búvárszivattyú segít abban, hogy a kertben eloszlassuk a vizet.

A vezetékes víz nyáron aranyat ér, ezt az aszályos időszakok meg is mutatták, amikor egyes településeken sajnos már itthon is vízkorlátozásokat kellett bevezetni. A jövőben tehát egyre kevésbé lesz terep és lehetőség arra, hogy ivóvízzel locsoljunk. Ez persze nem a szobai egy-két cserepes növényt érinti, hanem a nagyobb területeket.

Ha a cél megvan, akkor lehet választani a búvárszivattyúk altípusai közül: csőbúvárszivattyú, szennyezettvíz szivattyú, szennyvízszivattyú, ásottkút szivattyú

Mekkora emelőmagasságra van szükséged?

Nem mindegy, hogy például egy ásott vagy fúrt kútból milyen mélyről kell felszivattyúzni a vizet. Az sem jó, ha nem bír el a szivattyú az adott méterekkel, de az sem, ha túl nagy a teljesítménye, elég lenne egy kisebb is.

A csőbúvárszivattyúk például 11 és 80 méter közötti emelőmagassággal is képesek dolgozni.

Mit szeretnél vele szivattyúzni?

Nagyon fontos szempont az, hogy milyen összetételű folyadékot szeretnél szivatyúzni. A szennyvíz és a szennyezett víz például csak nevükben hasonlítanak, nagyon mást jelentenek. Szennyezett víznek nevezünk minden olyat, amiben esetleg homokszemcsék, apróbb szennyeződések vannak, de nem szennyvíz. A szennyvíz a mosdókból és a mosogatókból kikerülő folyadék, amiben minden lehet, akár nagyobb szennyeződések is. Itt jön képbe például a darabolókéses szennyvízszivattyú.

A szennyvíz megfelelő és higiénikus szivattyúzásához külön szennyvízszivattyúk állnak rendelkezésre, ugyanígy van ez a szennyezett vízzel is, ahol mindig szerepel az a maximális szemcseméret, amit még elbír a szivattyú a folyadékban.

A folyadnéknak nemcsak az összetétele fontos, hanem a hőmérséklete is. Az úgynevezett keringetőszivattyúk például a fűtési rendszerekben is helyet kaphatnak, ezért azoknak 80 fok körüli hőmérséklettel is el kell bánniuk. Ezzel szemben a csőszivattyúk, amik csőkutakba helyezhetők maximum 30 fokos vízig üzemképesek. Ezeket mind figyelembe kell venni a búvárszivattyú vásárlása előtt.

Milyen lesz a működési közeg?

Működése közegen azt értjük, hogy vizes vagy száraz közegben kell-e működnie a szivattyúnak. A vizesek nem használhatók szárazon és fordítva. A működési közeghez tartozik még az is, hogy a szállítandó folyadék milyen hatású. Ipari környezetben gyakran előfordul, hogy vegyszereket kell szivattyúzni, ezekhez speciális anyagok szükségesek.

Az ásott kutaknál gyakran előfordul, hogy kicsit szemcsés, homokos a víz, ezért a kútvíz szivattyúzására is külön típust lehet kapni.

Melyek azok a márkák, amikben nem csalódhatsz?

Mint minden területen, a szivattyúk területén is vannak olyan márkák, amikben bátran meg lehet bízni. Még akkor is érdemes közülük beszerezni a kiválasztott típust, ha kicsit többe kerülnek. A szivattyúkat általában olyan helyre építjük be, amit nem szeretnénk évente bolygatni. A fűtésrendszer, az öntözőrendszer, a szennyvízelvezetés mind ilyen területek.

A Pedrollo, a Grundfos, a Pentax, az Elpumps mind olyan márkák, amik garantálják a zavartalan működést, természetesen megfelelő használat mellett. Az ugyanis minden szivattyúról elmondható, hogy akkor várhatjuk a hibátlan működést, ha a megfelelő típust választottuk ki. A karbantartásra, tisztításra figyelni kell, de elenyésző az a munka, amit erre fordítani kell.

Ha a fenti néhány szempontot figyelembe vesszük, akkor biztos, hogy a megfelelő szivattyút választjuk ki. Szakemberek is készséggel állnak rendelkezésre, ha bármilyen további kérdés felmerül még. A lényeg, hogy alapos felmérés és utánjárás előzze meg a vásárlást.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva