likeBalaton.hu | 2021.09.23. 15:30
50 új, négycsillagos szállodaszobával bővül Veszprém Európa kulturális fővárosa
Három belvárosi szálloda bővítésére összesen csaknem 1.8 milliárd forintot költenek a beruházók, amelyből nyolcszázmillió forint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatása.

Csaknem egyharmadával több jó minőségű és vadonatúj szállodaszobában pihenhetnek Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosának programjaira érkező vendégek. A három belvárosi szálloda bővítésére összesen csaknem 1.8 milliárd forintot költenek a beruházók, amelyből – egy sikeresen zárult pályázat után – nyolcszázmillió forint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatása. Az építkezések már elindultak, így a térség valaha volt legfontosabb kulturális eseményére már biztosan elkészülnek az összesen 113 vendég fogadására alkalmas szobák.

Betekints Wellness & Konferencia Hotel**** – a fejlesztéssel érintett ingatlan közvetlen szomszédságában áll a Betekints Hotel Vendégháza (volt Puskás malom épülete), valamint az építési területen a „Patak-party” rendezvénytér. Az új szállásépület a rendezvénytér megszűnésével jár.

 

 

Veszprém és a Bakony-Balaton régió szakemberei úgy látják, hogy a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kulturális eseményei és rendezvényei miatt megnövekedő turista forgalmat a turisztikai kapacitások érdemi bővítése nélkül jó minőségben nem lehet kiszolgálni.

Jelenleg mindössze 160 négycsillagos szállodai szoba van Veszprémben.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolták, hogy Veszprém sajátos városszerkezete miatt piaci alapokon az élénk kulturális-szellemi élet ellenére sem jöttek létre 100 szoba körüli nagyobb szállodák, mint például számos észak-balatoni településen. Veszprémben a szállodai szobák számának bővítését régóta tervezték a kisebb és közepes szállodák tulajdonosai, de a COVID okozta visszaesés (és az abból következő pénzügyi veszteségek) után ezeket a terveket nem tudták megvalósítani.

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ezért 2021 elején 800 millió forintos keretösszegű pályázatot írt ki, amelynek 3 nyertese összesen 50 szobával és 113 új ággyal bővíti a Veszprém négycsillagos szállodai kínálatát.

Az Oliva Hotel & Étterem célcsoportja az üzleti utazók, az aktív kikapcsolódást kereső 2-4 vendégéjszakát eltölteni kívánó turisták mellett, az aktív pihenést kereső családosok.

 

A pályázati támogatást csak új szállodai szobák megépítésére lehetett igényelni és lehet majd felhasználni. A beruházás értékének átlagosan 60 százalékát a befektetők saját pénzügyi forrásból finanszírozzák.

A Hotel História Malomkert 260 m2 alapterületű földszintjén fogadótér, tárolók, gépészeti helyiség, 6 szoba, a 250 m2 alapterületű 1. emeleten további 7 vendégszoba, illetve a 135 m2 alapterületű tetőtérben 4 vendégszoba lesz.

 

A pályázat lényeges elemeit dr. Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztosa, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere mutatta be a sajtótájékoztatón.

A három nyertes pályázatot benyújtó szálloda, a Betekints Wellnes és konferenciahotel, a Butik Hotel Malomkert és az Oliva Hotel és Étterem képviselői bemutatták a fejlesztési terveiket.

A Betekints Wellnes és konferenciahotel 15 szobával és 40 ággyal, a Butik Hotel Malomkert 17 szobával és 37 ággyal, az Oliva Hotel és Étterem pedig 18 szobával és 36 ággyal bővül a támogatás segítségével.

Nyitókép: illusztráció/shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva