likeBalaton.hu | 2021.11.18. 10:00
A Balaton környékén is megjelent a legkisebb és legmókásabb kismadár
Az 5 grammos sárgafejű királyka olyan pici, hogy még a magokat sem tudja lenyelni. A Veszprémhez közeli Szentgáli tiszafásban fényképezték le Európa legkisebb madarát.

„A Szentgáli tiszafásba megérkeztek téli vendégeink, a sárgafejű királykák” – számoltak be Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai.

Európa legkisebb madara a lombok között rovarok után kutat és majd csak a tavasz beálltával tér vissza a hegyvidékek lucfenyveseibe. Addig parkokban, kertekben, erdőkben is találkozhatunk vele, elsősorban fenyőfák közelében.

Rovarmaradványokat keresgélnek
Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Finom, vékony csőrük nem alkalmas a magok felcsipegetésére, megtörésére. Pókokat és rovarmaradványokat fogyasztanak.

Ilyenkor a sűrű fenyvesekbe behúzódó rovarokat keresik meg. Kóborlásuk idején gyakran tűnnek fel városi környezetben is. Meglehetősen bizalmas madár, olykor méterekre megközelíti az embert.

Érdekesség, hogy a Bakonyban, Szentgál község határában országos ritkaságot rejt az erdő: itt található egy különleges, több ezer egyedből álló tiszafás rész, vagyis a bakonyi tiszafás bükkös. Ez hazánk egyik utolsó őshonos, tiszafás erdeje. Itt kapták lencsevégre a pehelysúlyú, és nagyon aranyos kismadarat.

Európa legkisebb madara nevét a fején lévő sárga csíkról kapta
Fotó: Pixabay/wolfgang_vogt

A sárgafejű királyka Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 ezer Ft.

 

Nyitókép: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva