A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Az elismerő címet idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a Napraforgó fantázianevű torta viselheti.
A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is egy nemes alapanyagokból, otthon nehezen elkészíthető torta nyerte a versenyt, amely a roppanós rétegtől és gyümölcsbetéttől igazán látványos küllemű, mondta el Pintér Zsolt, a veszprémi Kokó Cukrászda ügyvezetője. Hozzátette, a finomság – amely hozzáadott lisztet nem tartalmaz – alapízét a körte adja.
– A torta alapját adó tésztát nem liszt, hanem napraforgómag alkotja: a pirított magot megdaráljuk, emellett tengeri sópelyhet és vaníliarúd magjait tartalmaz még az alap. A tészta legalján karamellizált tejcsokoládés, ropogós réteg helyezkedik el. A torta középső részén kilencven százalék gyümölcstartalmú vilmoskörtepüréből készült körtezselé és körtemousse van egy-egy rétegben, amelyeket hársmézes joghurtmousse von be felülről és alulról is – magyarázta Pintér Zsolt. Ennek az a jelentősége, hogy a körte édességét savas, savanykás irányba mozdítja el, megadva a torta ízének lényegét. A tortát vilmoskörtepüréből készült fényes bevonat fedi, a rajta elhelyezkedő habcsókdíszt pedig összetört búzavirág-, körömvirág és szárított rózsaszirom színesíti. Az ügyvezető megjegyezte, a hat réteg és a rengeteg összetevő miatt otthon nagyjából egynapos munkával lehetne összeállítani az édességet, amely nemcsak szakértelmet, hanem jelentős hűtőkapacitást is kíván a sokkoló hűtések miatt.
A veszprémi cukrászdában gőzerővel készítik a süteményt egész héten, ugyanis a nemzeti ünnepnap reggelére hatezer szeletet szállítanak a fővárosba a Magyar ízek utcájába. Pintér Zsolt elmondta, terveik szerint a következő félévben folyamatosan árusítják majd a tortát, és ha népszerű lesz a vendégek körében, akár évekig is megmaradhat a választékban, ahogy erre van példa korábbi győztes süteménnyel.
A cukormentes torták versenyét idén a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián nyerte Beszterce rózsája nevű tortájával. Az elegáns és harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabarack kapja a főszerepet.
Magyarország Tortája augusztus 20-tól vásárolható meg több mint 350 cukrászdában országszerte. A Balaton körül pedig itt.
Fék Kávéház | 8243 Balatonakali, Pacsirta u. 1/A |
Promenád Kávéház | 8313 Balatongyörök, Füredi út 50. |
Eleven Cukrászat Kft. | 8174 Balatonkenese, Óvoda u. 10-12. |
Geleta Cukrászda | 8638 Balatonlelle, Rákóczi út 269. |
Márton Cukrászda | 8638 Balatonlelle, Rákóczi út 241. |
Sissy Kávézó és Fagyizó | 8380 Hévíz, Deák tér 1. |
Maródi Cukrászda | 2192 Hévízgyörk, Kossuth L. u. 21. |
Korzó Café | 8360 Keszthely, Kossuth u. 7-9. |
Muskátli Cukrászda | 8360 Keszthely, Kossuth u. 28. |
Pálma Cukrászda | 8360 Keszthely, Vaszary Kolos 6/D |
Sütibolt Keszthely | 8360 Keszthely, Kócsag u. 1/A |
Mátyás Udvar | 8291 Nagyvázsony, Temető u. 1. |
Cafe Melba | 8600 Siófok, Fő u. 172. |
Dinasztia Cukrászda | 8600 Siófok, Kálmán I. sétány 2/c. |
Szigligeti Vár Kávézó | 8264 Szigliget, Kisfaludy u. 26. |
Dolce Cukrászda | 8300 Tapolca, Csobánc u. 55. |
Kokó Terasz | 8200 Veszprém, Kossuth L. u. 8. |
Schőnig Cukrászda | 8000 Veszprém, Kiskőrösi u. 18. |
Az ipartestület felhívta a figyelmet, a listájukon szereplő cukrászdák augusztus 20. és 22. között biztosan árusítják a tortákat, ezt követően azonban cukrászdánként változó lehet, hogy kapható lesz-e a torta.