Marton Attila | 2021.08.18. 20:25
A Balaton körül is megkóstolhatod az idei Ország tortáját
A körte adja az idei Ország tortája alapízét, de szerephez jut benne a napraforgómag és a joghurt is.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Az elismerő címet idén Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a Napraforgó fantázianevű torta viselheti.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is egy nemes alapanyagokból, otthon nehezen elkészíthető torta nyerte a versenyt, amely a roppanós rétegtől és gyümölcsbetéttől igazán látványos küllemű, mondta el Pintér Zsolt, a veszprémi Kokó Cukrászda ügyvezetője. Hozzátette, a finomság – amely hozzáadott lisztet nem tartalmaz – alapízét a körte adja.

Pintér Zsolt cukrászmester, ügyvezető a tortával
Fotó: Penovác Károly/Napló

– A torta alapját adó tésztát nem liszt, hanem napraforgómag alkotja: a pirított magot megdaráljuk, emellett tengeri sópelyhet és vaníliarúd magjait tartalmaz még az alap. A tészta legalján karamellizált tejcsokoládés, ropogós réteg helyezkedik el. A torta középső részén kilencven százalék gyümölcstartalmú vilmoskörtepüréből készült körtezselé és körtemousse van egy-egy rétegben, amelyeket hársmézes joghurtmousse von be felülről és alulról is – magyarázta Pintér Zsolt. Ennek az a jelentősége, hogy a körte édességét savas, savanykás irányba mozdítja el, megadva a torta ízének lényegét. A tortát vilmoskörtepüréből készült fényes bevonat fedi, a rajta elhelyezkedő habcsókdíszt pedig összetört búzavirág-, körömvirág és szárított rózsaszirom színesíti. Az ügyvezető megjegyezte, a hat réteg és a rengeteg összetevő miatt otthon nagyjából egynapos munkával lehetne összeállítani az édességet, amely nemcsak szakértelmet, hanem jelentős hűtőkapacitást is kíván a sokkoló hűtések miatt.

A veszprémi cukrászdában gőzerővel készítik a süteményt egész héten, ugyanis a nemzeti ünnepnap reggelére hatezer szeletet szállítanak a fővárosba a Magyar ízek utcájába. Pintér Zsolt elmondta, terveik szerint a következő félévben folyamatosan árusítják majd a tortát, és ha népszerű lesz a vendégek körében, akár évekig is megmaradhat a választékban, ahogy erre van példa korábbi győztes süteménnyel.

A süteményben a körte édessége és a joghurt savanykás íze harmonizál
Fotó: Penovác Károly/Napló

A cukormentes torták versenyét idén a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián nyerte Beszterce rózsája nevű tortájával. Az elegáns és harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabarack kapja a főszerepet.

Magyarország Tortája augusztus 20-tól vásárolható meg több mint 350 cukrászdában országszerte. A Balaton körül pedig itt.

Fék Kávéház 8243 Balatonakali, Pacsirta u. 1/A
Promenád Kávéház 8313 Balatongyörök, Füredi út 50.
Eleven Cukrászat Kft. 8174 Balatonkenese, Óvoda u. 10-12.
Geleta Cukrászda 8638 Balatonlelle, Rákóczi út 269.
Márton Cukrászda 8638 Balatonlelle, Rákóczi út 241.
Sissy Kávézó és Fagyizó 8380 Hévíz, Deák tér 1.
Maródi Cukrászda 2192 Hévízgyörk, Kossuth L. u. 21.
Korzó Café 8360 Keszthely, Kossuth u. 7-9.
Muskátli Cukrászda 8360 Keszthely, Kossuth u. 28.
Pálma Cukrászda 8360 Keszthely, Vaszary Kolos 6/D
Sütibolt Keszthely 8360 Keszthely, Kócsag u. 1/A
Mátyás Udvar 8291 Nagyvázsony, Temető u. 1.
Cafe Melba 8600 Siófok, Fő u. 172.
Dinasztia Cukrászda 8600 Siófok, Kálmán I. sétány 2/c.
Szigligeti Vár Kávézó 8264 Szigliget, Kisfaludy u. 26.
Dolce Cukrászda 8300 Tapolca, Csobánc u. 55.
Kokó Terasz 8200 Veszprém, Kossuth L. u. 8.
Schőnig Cukrászda 8000 Veszprém, Kiskőrösi u. 18.

Az ipartestület felhívta a figyelmet, a listájukon szereplő cukrászdák augusztus 20. és 22. között biztosan árusítják a tortákat, ezt követően azonban cukrászdánként változó lehet, hogy kapható lesz-e a torta.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva