2019.07.27. 14:00
A régizene sztárjai koncerteztek Veszprémben
Az olasz barokk és klasszicista zenét bemutató utazásra invitálta a közönséget a nemzetközi hírű fellépők alkotta kvartett a Veszprémi Régizenei Napok szerda esti koncertjén.

A francia együttes mind a négy tagja – Bruno Cocset (barokk cselló), Maude Gratton (csembaló), Emmanuel Jacques (barokk cselló), Richard Myron (nagybőgő) – koncertezett már a veszprémi jezsuita templomban, hangzott el a bevezetőben. A Conversations intimes, vagyis Meghitt beszélgetések című este során három zeneszerző, Domenico Scarlatti, Luigi Boccherini és Joseph dall’Abaco művei hangzottak el.

Az előbbi két művészben közös, hogy a spanyol udvar zeneszerzőjeként Madridban tevékenykedett. Mindketten jelentős hangszeres kísérletezők voltak, és számos zenei újítás fűződik nevükhöz – Scarlatti 550 csembalószonátát írt, Boccherini Európa-szerte virtuóz csellistaként is hírnevet szerzett magának –, műveik a 18. századi zenei produkciók közül azonnal felismerhetők, hangzott el az ismertetőben. A két szerző művei között Joseph dall’Abaco szóló csellódarabjai csendültek fel.

Les Basses Réunies Scarlatti – Boccherini, conversations intimes koncert. Bruno Cocset – barokk cselló, Maude Gratton – csembaló, Emmanuel Jacques – barokk cselló, Richard Myron – nagybőgő. Fotó: Balogh Ákos/Napló

A zenészek játéka, különösen Bruno Cocset és Maude Gratton szólói elvarázsolták a közönséget. A művekben a barokk zenére jellemző elemek hol éteri-lírai hangulatot közvetítettek, máskor az ismétlődések, variációk játékossága ragadta meg a hallgatóság figyelmét, ugyanakkor a művekben a két szólista virtuóz futamokkal is bizonyította tehetségét. A koncert közönsége vastapssal jutalmazta a művészeket, akik kétszer is visszatértek, hogy ráadást játsszanak.

A hétfőn kezdődött koncertsorozat utolsó két napján Bach zenéje kapja a főszerepet a jezsuita templom hangversenyein. Pénteken Virág Mátyás, Nagy Réka és Szokos Augustin előadásban Bach csellószvitek és gambaszonáták hangoznak fel. A szombati zárókoncerten Bach két szólókantátáját énekli Cserményi Zsombor.

Forrás:Marton Attila/ veol.hu
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva