Keszey Ágnes | 2022.02.02. 10:50
A veszprémi medve elárulja, közeledik-e a tavasz
Vajon előjön a medve a barlangjából és kint is marad, vagy visszabújik, másik oldalára fordul és egy ideig tovább alussza még téli álmát?

Ez a nagy kérdés ma, február másodikán. Ki tudja, ki, mikor és hogyan figyelte meg, hogy a medve viselkedése és a tavasz közeledte szorosan kapcsolódik egymáshoz? Az azonban biztos, hogy a néphiedelem úgy tartja: február másodikán kell figyelni a medvét, s ha ekkor meglátja az árnyékát– ami ugye napsütéses időben lehetséges – akkor bizony visszabújik a barlangjába, s ez azt is jelenti, hogy hosszan tart még a tél.

Minden évben többen összegyűlnek a medvelesre

Medveálarcba bújt csöppségek várják a mackókat
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Balaton környékén testközelből kaphatunk választ e fontos kérdésre.
A veszprémi állatkertben több mint fél évszázados hagyománya van már a február másodikai medvelesnek.
Ma is többen összegyűltek, izgatottan várva, vajon mit jósolnak a macik. Míg várakozunk arra, hogy előkészüljenek nagy feladatukra, még elárulunk néhány érdekességet róluk.

Tudtad, hogy a kis bocsokat alvás közben hozza világra az anya?

Ők fekete medvék, s az állatkert őket bemutató írása szerint Amerika északi részén, Alaszkában, Labradorban és az Egyesült Államok csaknem teljes területén, egészen Mexikó középső részéig fordulnak elő természetes közegükben. A kifejlett állatok több, mint négyszáz kilósak is lehetnek, a kis bocsok súlya pedig csaknem negyven kiló.
A nőstény medvék egyébként nagyjából a két-négy évente bekövetkező, 220 napos vemhesség után hozzák világra a bocsokat: általában egy – öt fős az utódnemzedék.
Érdekes, hogy a születés általában télre esik, arra az időszakra, amikor az anyamedve téli álmot alszik. A kis bocsokat 17 hónapos anyai gondoskodás után engedi szabadjára a mamamaci.
A fekete medvéket egyébként szokták még baribálnak is nevezni – de nem fokozzuk tovább az izgalmakat, most, hogy mindent tudunk róluk, megmutatjuk, ők mit árulnak el az időjárásról.

Lássuk a medvét!

Finomságokkal csalogatják a medvéket:

A gyerekek izgatottan várják, mit fog csinálni a három maci:

A hiedelem vélhető keletkezésére is fény derült:

Lássuk a medvét:

Az ovisok nagy örömére boldogan szaladgálnak a nagytestű állatok:

És hogy milyen időt jósolnak az idei évre a medvék? Megtudhatod a videóból:

 

Még több képet itt találsz

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva