Marton Attila | 2021.07.17. 18:47
Alkotások bab, pohár és nejlonzacskó felhasználásával
Mindenki által használt hétköznapi tárgyak válnak műalkotássá a veszprémi Csikász Galéria új kiállításán.

Babinszky Csilla Színe és fonákja című tárlatán többek között poharakból, babból és nejlonzacskóból készült installációk és műveket is láthatnak az érdeklődők. A kiállítás válogatást ad az alkotó életművéből.

A tárlat kezdő és végpontja egy pohárinstalláció. A falra mintegy két méter magasan, vízszintesen rögzítve van rengeteg borospohár, amelyek egy hatalmas poharat formálnak.

Néhányban vörösbor van, azonban ez nem hozzáférhető, ami az elérhetetlenség utáni vágyat fejezi ki,

magyarázta a megnyitón Bordács Andrea ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék vezetője, a tárlat kurátora.

A kiállítás kezdő és záró alkotása
Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

A tárlat öt terme voltaképp Babinszky Csilla egy-egy alkotói korszakát mutatja be. Az egyik teremben egy fekete-fehér asztal és annak babszemekből kirajzolódó árnyéka látható.

Egy másik helyiségben tudatosan becsapja a nézők szemét az alkotó, az illúzióval játszik: elsőre magnót és számítógépet látunk monitorral, és csak közelebbről megnézve vehető észre, hogy dobozokra van ragasztva az eszközök fotója.

Egy másik alkotáson különböző nemzetközi márkák és brandek címkéi adnak ki egy kollázst, míg az utolsó teremben a nejlonzacskó válik az alkotások részévé. A kurátor értelmezése szerint ezzel nemcsak a bolygót fenyegető környezeti katasztrófára, hanem általános értékzavarra is utal Babinszky Csilla.

Festményszerű élményt nyújt az installáció
Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

Bordács Andrea megnyitójában kiemelte, az alkotó a műveivel a hétköznapi élet ellentmondásos jelenségeire hívja fel a figyelmet. Hozzátette, Babinszky Csilla kérdéseket tesz fel alkotásaiban a világról, a művészetről és a művész pozíciójáról. Képei és installációi többek között olyan filozófiai témákat érintenek, hogy mi a valósághoz való viszonyunk, és egyáltalán mennyire megismerhető a valóság.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója bevezetőjében elmondta, hat héten belül a negyedik kiállítás nyílt meg az intézményben.

A tárlat szeptember 4-ig látható a Csikász Galériában.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva