likeBalaton.hu | 2023.08.03. 14:00
Az újjászületett Auer-ház: művészet, történelem és innováció
A veszprémi fiatalok számára új izgalmas helyszín nyílik: az Auer-ház. Ez a történelmi jelentőségű épület több mint egyszerűen egy múlt századi otthon. Auer Lipót világhírű hegedűművész és zenepedagógus szülőháza a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében kapott új életet.

Az otthon hangulatú, mégis modern helyszín várja a fiatal művészeket, hogy inspiráló környezetben alkossanak, tanuljanak és tapasztaljanak. Az első szinten két, a tetőtérben pedig egy harmadik lakóegységet alakítottak ki vendégművészek számára, az épület hátsó bővítményében pedig egy hangszerkészítő műhely és bemutatóterem nyitotta meg kapuit.

Képzelj el egy helyet, ahol közvetlenül beleshetsz a hangszerek javításába, készítésébe, és megtudhatod például, hogyan dolgozik egy hegedűkészítő mester. Mindez Veszprémben, az Auer-házban vár rád!

A Művészetek Háza Veszprém üzemelteti az ingatlant, és meghívott alkotó, kiállító művészeknek biztosít szállást. A pénteken, augusztus 5-én nyíló „A föld útjai” című japán kerámiakiállítás alkotói lesznek az új lakóegység első lakói.

Az Auer-ház tervezi továbbvinni Auer Lipót szellemiségét, többek között az augusztus 1-6. között megrendezésre kerülő Auer Fesztivál, az októberi Chaconne Fesztivál, a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója, vagy a Mini Carnegie Hall rendezvénysorozat keretében.

Veszprémben, a mai Thököly Imre utca 1. alatt található házban töltötte gyermekkorát Auer Lipót világhírű hegedűművész, zenepedagógus, karmester és zeneszerző. Az épület sokáig magánkézben volt, majd az önkormányzat megvásárolta az épületet, és 2022 novemberében megkezdődhetett a régóta várt felújítás. Az országosan védett műemlék épület teljes megújulása a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósult meg.

Auer Lipót 1845-ben született Veszprémben. Gyermekként a Veszprémi Székesegyház első hegedűsénél tanult, majd Pestre, később Bécsbe került. Hegedűsként és karmesterként is nagy sikert aratott nemcsak Európában, hanem az Amerikai Egyesült Államokban is. Karrierje csúcsán országok és uralkodók versengtek, hogy hallhassák játékát. Korának leghíresebb hegedűtanáraként, az orosz hegedűiskola megalapozójaként csak Oroszországban több mint 300 kiváló hegedűs került ki az iskolájából.

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva