2018.11.09. 11:00
Bakony Expó: Remek családi program a hétvégén
Kulináris különlegességek, kulturális és családi programok is várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Bakony Expón Veszprémben.

Idén ötödik alkalommal, november 9–11. között várja látogatóit a Bakony Expó, a bakonyi ízek vására. Jakab Ibolya főszervező elmondta, egy város marketingértékében fontos szerepet játszanak a helyi gasztronómiai sajátságok, a hagyományos élelmiszeripari termékeket bemutató rendezvények, amelyek jelentős számú turistát, látogatót vonzanak, növelve a település ismertségét. Hozzátette, az ilyen jellegű rendezvények turisztikai vonzerejét Veszprém sem hagyhatja kihasználatlanul, ezért rendezi meg a település a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen a Bakony Expót. A főszervező kiemelte, a rendezvény nem csupán a környék hagyományos gasztronómiáját kívánja megismertetni és megszerettetni a látogatókkal, hanem a rendezvény palettáját egyre több, a Bakony és vidéke kulturális értékeit is bemutató elem színesíti.

November 9-én, pénteken 14–19 óra között, 10-én, szombaton 9–19 óra között, 11-én, vasárnap pedig 9–18 óra között helyi termelők, vásározók és kézművesek kínálják portékáikat a Veszprém Aréna küzdőterén.

Idén 140-nél is több kiállítóval találkozhatnak a kilátogatók: kézműves remekek mellett magas minőségű kulináris különlegességeket vásárolhatnak a pékárutól kezdve a szörpökön, lekvárokon és édességeken át a tészták, olajok, kávék, füstölt húsáruk és sajtfélék sokaságáig.

Ötödször lesz ott a kiállítók között a papkeszi őstermelő, Sári Gyula. Felidézte, az első rendezvényen számára is meglepetés volt, hogy milyen sokan vettek részt, s az érdeklődés azóta csak fokozódott.

– A Bakony Expó egy kiváló lehetőség a környékbeli termelőknek, mert olyan vevőkkel is találkozhatnak, akikkel más módon nem lenne lehetőségük – hangsúlyozta Sári Gyula. Az őstermelő megjegyezte, az állattenyésztőkre különösen jellemző, hogy az év minden napjára jut valamilyen feladat, ezért az expó számukra nagy segítség a termékük népszerűsítésében. Sáriék a takarmány előállításától a sertések tartásán át a hús feldolgozásáig valamennyi munkát hagyományos technológiával, maguk végeznek el a családi alapokon álló gazdaságban. Sári Gyula arról is beszélt, hogy a rendezvényen első kézből kapnak visszajelzést a vevőktől. A háromnapos kiállításra sertéshúsból készített füstölt árukkal készülnek.

Szombaton és vasárnap a látogatók a Bakonyra jellemző „disznóságok” kóstolgatásával szerezhetnek maguknak kellemes órákat, a disznófeldolgozás során nyomon követhetik a folyamatokat. A disznóhúsból készült autentikus BBQ-kóstolóval egybekötött bemutatót tart a TornyosBBQ csapata Tornyos Balázs, a veszprémi Oliva étterem séfje vezetésével.

Idén a rendezvény középpontjában a csipkebogyó áll. A Nagymama portáján – amely szombaton és vasárnap is délben nyit – megismerhetik a látogatók a csipkebogyó felhasználásának helyi sajátosságait. Szombaton két kézilabdázó, Iváncsik Gergely és Gulyás Péter főz a színpadon. Utóbbi egyben Veszprém nagykövete is az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyeréséért indított pályázaton.

A minőségi gasztronómiai kínálat mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Bakony és Veszprém megye népi kultúrájának értékeit is bemutassák. A nyitónapon színpadra lép a Kis-Bakony Táncegyüttes, a Tikhegyi Gyöngycsibék, a Rece-fice, a Rokolya, a Cserdülő és a Szárazág táncegyüttes. Szombaton dzsesszmuzsikát játszik a Németh Kyra Smallchestra, bakonyi viseletek bemutatója és vásári bábjáték is szórakoztatja a közönséget. A zárónapon koncertet ad a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar, valamint Kalló Zoltán cigányprímás és zenésztársai, míg Ilyés Szabó Anna székely meséket mond.

A Bakony és Balaton környéki éttermek kulináris kínálatát hozzák el a Gasztroudvarba kitelepülő vendéglátóegységek. Az Alsópere Parkhotel Verga Zrt., az Ízlelő Étterem, a Bazsalicom Foodtruck, a Gusto 13 és a Daiquiri is finom ételekkel, italokkal várja az expó látogatóit az aréna előtt, tette hozzá a főszervező.

A vásár minden korosztály igényeit igyekszik kielégíteni. Lesz állatsimogató, népi játékok játszóháza, táncos vásári komédia és látványkovácsolás, s ezenkívül még rengeteg program várja a vendégeket.

Forrás: Marton Attila, veol

Fotók: Balogh Ákos-Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva