likeBalaton.hu | 2023.06.16. 18:00
Balatoni Kör: nem drága a Balaton
Veszprémben, a Magyar Mozgóképfesztivál keretén belül a Filmio Fröccsteraszon tartotta meg a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier valamint Kóstold körbe kiadvány bemutató rendezvényét.

Egymást ajánljuk

 

A Balatoni Kör 2023/24-es térképmelléklettel elkészített Kóstold körbe kiadványát Vincze Péter, a Balatoni Kör elnökségi tagja mutatta be.

– Ez a hetedik kiadványunk, már küllemében is látjuk, milyen fejlődésen ment keresztül a balatoni vendéglátás. Anno egy A/5-ös, megfordítható lapon mutatkoztunk be, ebben a Kóstold körbe kiadványban már 94 vendéglátóhely, szakmai partnereink és szponzoraink kaptak helyet. A Balatoni Kör tagjai mellett idén is szerepelnek a tagok által ajánlott helyszínek is, éttermek, borászatok, szálláshelyek, cukrászdák, sörfőzdék, pálinkafőzde és turisztikai attrakciók mutatkoznak be. A kiadvány a benne szereplő helyszíneken és a Balatoni Kör rendezvényein lesz elérhető.

Fotó: Pesthy Márton/Balatoni Kör

 

– Az Egymást ajánljuk szlogenünk nemcsak ezen a rendezvényen, de a megjelent kiadványban is kézzelfogható – mondta Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke. – Az 55 tagunk mellett az általuk ajánlott egységek is hisznek a közös gondolkodásban, egymás erősítésében. Évről évre nyílnak olyan helyek a Balaton körül, akik méltó helyet foglalnak el a tó körüli vendéglátásban.

Fotó: Pesthy Márton/Balatoni Kör

Nem drága a Balaton

– Fontos kiemelni, hogy a kiadványban szereplő balatoni vendéglátóhelyek régóta tartják azt a kiszámítható, magas minőséget, ami ár/érték arányban az idei évben is kiváló. Idén mintha a hazai inflációt leginkább a balatoni vendéglátóson akarnák számonkérni egy semmilyen átfogó statisztikával alá nem támasztott olyan előítélettel, hogy „drága a Balaton”? – folytatta Kardos Gábor. – Mi úgy látjuk, hogy inkább az ellenkezője igaz: a Balatoni Kör tagok átlagosan 10-15 %-kal az -élelmiszer inflációhoz képest kedvezőbb árakat adnak idén, ami tehát pont nem azt jelenti, hogy drágább, hanem ennyivel kevesebb annál, amit az élelmiszer infláció indokolna.

Fotó: Pesthy Márton/Balatoni Kör

 

– Nem is beszélve az energia inflációról, ami sokkal nagyobb áremeléseket indokolna. Fontos lenne, hogy tényekre alapozott és valós kép jelenjen meg a félelmeket alaptalanul felerősítő vélelmek helyett. Mégis mihez képest írják, hogy „drága a Balaton”? A budapesti sztenderekhez képest biztos nem drágább, ezért a balatoni helyek a vidéki vendéglátás érdekeit is képviselik, amikor nem adják alább sem árban, sem minőségben. Fontos végre szakmailag hitelesen és tárgyilagosan beszélni ezekről a manapság különösen érzékeny kérdésekről: ha ugyanolyan minőségű ételt kapunk, ugyanazt a szervízt kapjuk, mint a fővárosban, adott esetben akár egy sokkal szebb környezetben, akkor annak miért kellene olcsóbbnak lenni a Balatonnál vagy bárhol vidéken?

 

Jóárasított strandétel

Az idei Év strandétele versenyben létrehoztunk egy jóárasított ételkategóriát, válaszként a korábban feltett kérdésekre, hogy egy strandbüfében lehet-e jó áron minőségi ételt kapni, ami ár/érték arányban megfelel az elvárásoknak. Elismert séfként és szakértőként Wolf András az idei évben is vállalta a nevezett ételek szakmai zsűrizését, az eredményhirdetésre várhatóan augusztus 3-án kerül sor. Addig is várják a nevezéseket a balatonikortitkar@gmail.com címre. A kiadvány bemutatót követő két napos rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében került megrendezésre.

Fotó: Pesthy Márton/Balatoni Kör

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Pesthy Márton/BalatoniKör

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva