Sági Ági | 2019.08.05. 06:00
Vászon helyett tortákra festi a képeit
Reichert Míra nyerte meg a Cake Designers World Championship hazai selejtezőjét, így októberben ő utazhat a milánói döntőre. Míra eredetileg szobrásznak készült, végül a Zirci III. Béla művészeti szakgimnáziumban díszítő festőként végzett. A sütés ebben az időszakban még egyáltalán nem érdekelte.

 

– Szerencsés vagyok, mert ebben a cukrászdában mindenben támogatnak engem. Itt kiélhetem a kreativitásomat és versenyekre is járhatok. Ezek a versenyek segítenek a fejlődésben, sok újdonságot látok, sokat tanulok a többiektől. Napi szinten nyilván nem olyan munkák készülnek, mint egy versenyre, de törekszem arra, hogy minél egyedibb tortákat készítsek – meséli Reichert Míra.

Míra legjobban az állatos tortákat szereti készíteni, azokat, ahol valamilyen állat élethű elkészítése a feladat. Már nincsenek szobrász álmai, mint mondja a cukrászatban kiéli kreatív vágyait, ráadásul ez a szakma biztos megélhetést is ad.

– Sose gondoltam volna, hogy a cukor ennyire sokoldalú. Mindent el lehet készíteni belőle. Még nem fordult elő, hogy azt kellett volna mondanom, hogy nem lehet megcsinálni. Nyilván vannak dolgok, amikhez kell merevítés, például egy cselekvés közben ábrázolt figuránál. Sokan meg sem eszik ezeket a figurákat, csak díszítésnek használják, aztán elteszik emlékbe.

Sok verseny épül erre, hogy mit lehet kihozni a cukorból. (cukor alatt ez esetben a cukrászati alapanyagokat értjük, a különféle masszákat). A kreatív cukrásztermékekre nagy a kereslet, divatosak a festett torták is. Már azok a torták, melyekre a cukrász fest képet.

– Nekem olyan ez, mintha vászonra dolgoznék, csak ez sokkal jobban megy. Régen festegettem vászonra is, de amióta ezt csinálhatom, nem hiányzik, eszembe se jut. Ha tortára festek, az szabadságot ad, nem veszek el a részletekben. Nem gondolom túl, tudom, hogy nincs sok időm elkészíteni, hiszen a torta nem lehet órákig elől. Ráadásul egy cukrásztól nem várják el, hogy Picasso legyen, és amikor meglátják, hogy mégis milyen jó a kép, nagyon örülnek neki.

Míra fejében sokáig meg sem fordult, hogy cukrász lesz. Első tortáját kislánya első születésnapjára készítette. Erre olyan alaposan felkészült, annyira beleásta magát a témába, hogy később azon kapta magát, hogy folyton tortákat süt. Eltelt egy év azzal, hogy az ismerősöknek készültek torták, közben az első amatőröknek kiírt tortadíszítő versenyre is benevezett. Itt rögtön harmadik lett. Sorra jöttek az amatőr versenyek, majd nem sokkal később cukrász képzettséget is szerzett.

Amikor jelentkezett a Kokó cukrászdába, még nem volt képzett cukrász, de ott gyorsan rájöttek, hogy Míra miben a legjobb. Alig néhány hét után már az emeleti díszítő műhelyben munkálkodhatott, ráadásul munkájához a háttértámogatást is megkapta. Ezzel a háttérrel készülhetett a Sirha Budapest Desszert Versenyére, amit megnyert, sőt az abszolút győztes kupát is elhozta. A versenyre egy Szent István mellszobrot készített, mely a Kokó cukrászdában megtekinthető.

Hortobágyi lovas tortájával tavaly októberben megnyerte a Milánói cake desiner világbajnokság hazai selejtezőjét. Most a döntőre készülnek, hiszen erre a versenyre vinni kell majd egy hungarocell alapra készített díszített tortát (artisztikus torta), ott készíteni kell majd egy cukrászati tortát, és helyben is el kell készíteni a vitt artisztikus torta egyszerűsített változatát.

Míra nekünk is megmutatta, hogyan díszíthetünk egyszerűen egy népszerű, és biztos sikert arató kislányos szülinapi tortát.

Nézzétek meg a vasárnapi balatoni süti recepteket.

Kép és szöveg: Sági Ági

torta képek: Reichert Míra FB

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva