Rimányi Zita | 2024.08.20. 06:00
347 denevér szállt meg egy veszprémi panelházat
A tapasztalt és gyakorlott denevérkutatókat is meg lehet lepni, és még a tömbházak lakóinak az üres cipősdobozaira is szükség lehet, ha egy népes denevérkolónia lep el egy panelt. Veszprémben az állatvédők egy épületből 347-et gyűjtöttek be.

Mészáros József denevérész szombaton telefonhívást kapott Veszprémből, segítséget kértek tőle egy panelház lakói, mert lépcsőházukba denevérek jutottak be. Akkor még csak tucatnyiról volt szó. A szakember azt javasolta a lakóknak, hogy éjszakára hagyják nyitva az ablakot, akkor kirepülnek. Ezt meg is tették, ám a denevérek maradtak. Talán az esti vihar lehetett az oka. S akkor már egy másik szomszéd, aki szintén telefonált, száz repülő emlősről beszélt.

A közönséges törpedenevérek megbújtak a panelházban a csövek mögött, a kábelcsatornákban, a kötődobozokban is

A közönséges törpedenevérek megbújtak a panelházban a csövek mögött, a kábelcsatornákban, a kötődobozokban is
Fotó: Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány

 

Minderről a Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány oldalán számoltak be a szervezet tagja, aki vasárnap a helyszínre ment társaival.

– Faunaboxok, létra, endoszkóp kamera, és minden, ami kellhet, bepakoltam a kocsiba és uccu neki a denevéres háznak – írta, és amikor odaértek, kiderült, hogy legalább kétszáz példányt kell begyűjteniük. – Mindenhol ott voltak a közönséges törpedenevérek. A csövek mögött, a kábelcsatornákban, a kötődobozokban…

A közönséges törpedenevérek megbújtak a panelházban a csövek mögött, a kábelcsatornákban, a kötődobozokban is Fotó: Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány Kevés volt a gyűjtődoboz, a szakemberek a lakóktól kértek cipősdobozokat

Kevés volt a gyűjtődoboz, a szakemberek a lakóktól kértek cipősdobozokat Fotó: Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány

 

– Jó pár órába telt begyűjteni őket, gyorsan kiderült, hogy kevés a doboz – folytatódott a beszámoló, és persze a lakók szívesen segítettek azzal, hogy cipősdobozokat ajánlottak fel, amik szintén hamar megteltek. Még a fal mélyebb részeiben is láttak többet. – A végeredmény 347 közönséges törpedenevér begyűjtése, és biztonságos helyre szállítása – summázta akcióját az alapítvány.

Fontos a denevérkolóniák védelme, az alapítvány tagjai mindent megtesznek ezért. A denevérek hasznosak és hírük ellenére ártalmatlanok, másrészt fontos a biodiverzitás, a fajok sokféleségének megőrzése fennmaradásunk érdekében.

Fotó: Nagy Lajos

Fotó: Nagy Lajos

Fotó: Nagy Lajos

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: veol.hu
Nyitókép: Nagy Lajos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva