Szaniszló Hajnalka | 2019.04.29. 11:00
Így védik a madarakat és a denevéreket a Balatonnál
Veszélyeztetett madár- és denevérfajok védelmét célzó beavatkozásokat végeztek a Balaton-felvidéken, melyek révén jelentősen javultak az érintett fajok életfeltételei.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága jelenleg tíz projekten dolgozik a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, melyeket összesen 3,5 milliárd forintból valósítanak meg.

A most lezárult fejlesztés egyik eleme volt egy 104 millió forintból megvalósult programnak, melynek keretében öt természetvédelmi részfeladatot végeztek el. Országosan 10 nemzeti park 90 projektet valósít meg 38 milliárd forintból mintegy 100 ezer hektáron.

A beavatkozások nyomán javul az élőhelyek állapota, jelentősen csökken például a szabadvezetékek mentén történt áramütések száma.

A fejlesztések keretében javították a fehérgólya fészkelési feltételeit közel 150 helyszínen új fészektartók kihelyezésével, a régiek cseréjével, madárkiülők kihelyezésével és madárvédelmi szigeteléssel.

Emellett mintegy 800 odút helyeztek ki, denevérházakat telepítettek, közel 2 tonna idegen honos halfajt távolítottak el, a vízimadarak védelme érdekében pedig csökkentették az őket veszélyeztető fajok számát.

A rekordszámú fészektartó kihelyezéséről itt írtunk részletesebben.

Szöveg: Szaniszló Hajnalka

Kiemelt kép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva