Marton Attila | 2021.07.06. 16:00
E-robogóval is lehet gurulni Veszprémben
A vidéki városok közül az egyik első elektromos robogó-megosztó rendszer üzemel tavasz óta Veszprémben.

Az utóbbi hetekben a hírek a balatoni és veszprémi e-rollerekről szóltak, de a térségbe érkezők más megosztásalapú járművekkel is közlekedhetnek.

– Áprilisban kerültek ki az első elektromos robogók Veszprém utcáira, a szolgáltatás nyár végéig érhető el. Az a célunk, hogy jövőre már ne csak Veszprémben, hanem megyeszerte több településen is igénybe lehessen venni a robogókat – mondta el kérdésünkre Falus Dániel, a Bodri Elektromobilitás Kft. ügyvezetője. A Balaton környékén van példa elektromos robogó bérlési lehetőségre, tudomásunk szerint ez az első megosztásalapú rendszer a térségben.

Jelenleg Veszprémben 14 robogó érhető el, rövidesen elektromos kerékpárral és nagyobb teljesítményű e-robogóval bővül a flotta. A turisták számára különösen fontos információ, hogy Veszprémből a Balaton-partra – leginkább a megyeszékhelyhez legközelebb eső településekre, így Balatonalmádiba, Balatonfüredre, Csopakra, Alsóörsre – is igénybe lehet venni a szolgáltatást, részletezte Falus Dániel.

A robogók használata a többi megosztás alapú (sharing economy) közlekedési típushoz – budapesti közbringarendszer, e-rollersharing – hasonló elven működik: okostelefonos alkalmazáson keresztül lehet regisztrálni, majd használatba venni a járművet, amit az úti célhoz érve a megadott helyeken lehet otthagyni. Az ügyvezető megjegyezte, a többi, hasonló elven működő rendszerhez képest náluk nincs alapdíj, csak a tényleges használat után kell fizetni.

Fotó: Erdőháti Áron

A robogók a turisták által is gyakran felkeresett helyszíneken érhetők el leggyakrabban: az Óváros tér környezetében, a sétálóutcán (Kossuth Lajos utca) és a buszpályaudvarnál. A cég munkatársai hetente egyszer újrapozicionálják a járműveket.

Az autók által használt út mellett kiépített kerékpárút használható az e-robogóval is, legfeljebb 30 kilométer per órás sebességgel. A robogóval – amely egy töltéssel hatvan kilométert tud megtenni – legfeljebb 45 km per órával lehet haladni az úton. A kétkerekűeket sikeres KRESZ-vizsgával rendelkezők használhatják, de a 18 éven aluliak szülői engedéllyel és oktatás után vehetik igénybe a szolgáltatást, hívta fel a figyelmet Falus Dániel. A biztonság ugyanis elsődleges számukra, ezért is jár bukósisak minden motorhoz, ezek használata természetesen kötelező. Apropó, közlekedésbiztonság: az ügyvezető arra is felhívta a leendő bérlők figyelmét, hogy az e-robogó nagy nyomatékkal indul, ezért a gázkart mindenképpen érdemes óvatosan kezelni, főként elinduláskor.

A társaság tapasztalatai szerint az átlagos utazási idő hét-nyolc perc: sokan bevásárláshoz, munkába járásra használják a járműveket, a legtöbben a reggeli és a délutáni csúcsforgalmak idején veszik igénybe a robogókat. Péntek és szombat esténként kisebb társaságok is bérelnek több járművet, magáért a közlekedési élményért.

A hálózat közösségi finanszírozású: az akkumulátorok töltésébe helyi lakosokat is bevonnak, és a cég együttműködik az Európa Kulturális Fővárosa programot szervező Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-vel is.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva