likeBalaton.hu | 2022.01.22. 14:00
Egy év múlva Veszprém és a Bakony-Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa
Három éve készül a régió, hogy megmutassa, milyen pezsgő kulturális és közösségi élet helyszíne Veszprém és az ország legnépszerűbb nyaralóövezete.

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. A megyeszékhely és az ország legnépszerűbb nyaralóövezete egy év múlva, január 21-én és 22-én, a Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, a Magyar Kultúra napjához csatlakozva ünnepli kulturális évadának indulását.

Pezsgő kulturális élet

Pezsgő élettel teli megújuló városi terek, Veszprém, a Bakony és a Balaton új, közös identitása, a kulturális-kreatív ipar új otthona, ez az Európa Kulturális Fővárosa program víziója.

Az Európa Kulturális Fővárosa program lehetőséget ad arra, hogy Veszprém és a régió új kulturális – kreatív régiója hosszú távon is meghatározó kulturális-szellemi központként működjön, amely sokszínű programjaival, fejlesztéseivel segít a térséget európai kulturális-kreatív színtérré emelni.

Fotó: Kovács Bálint / VEB2023 EKF

A program emellett bevonja a helyi alkotókat, művészeket, hogy bemutatkozhassanak Európa és a világ színe előtt, ezzel is segítve a helyi közösségek épülését, valamint a kulturális infrastruktúra fejlődését.

Erre az ünnepre és a teljes kulturális évadra immáron három éve készül Veszprém és a Bakony-Balaton régió.

Az EKF évadok a program több évtizedes hagyományai szerint nagyszabású nyitó ünnepséggel és hozzájuk kapcsolódó eseménysorozattal indulnak.

Látványos show műsorral indul a programsorozat

A megnyitó események sajátossága, hogy több programelemből épülnek fel. Ünnepélyes nyitó ceremóniából, ahova Európa minden szegletéből érkeznek diplomaták és kulturális szakemberek, látványos show műsorból, ahol helyi alkotók óriásprodukcióba szerveződve mutatják be az adott város identitását, valamint sok, egymástól független szórakoztató eseményből, ahol mindenki megtalálja a számára érdekes programokat.

Fotó: Máhl Kornél / VEB2023 EKF

– A nyitóesemény minden esetben ékköve az Európa Kulturális Fővárosa programoknak, ezeket az eseményeket nagy nemzetközi médiafigyelem kíséri. Éppen ezért mi a Magyar Kultúra Napján szeretnénk elindítani évadunkat, hogy ne csak Veszprém és a Bakony-Balaton régió, hanem velünk együtt az egész ország megmutathassa magát ezen a jeles napon – mondta Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A veszprémi Európa Kulturális Fővárosa program számtalan kulturális és művészeti eseménnyel és projekttel, közösségépítő programmal, valamint infrastrukturális fejlesztéssel készül 2023-ra.

Ősszel hirdetik meg a programokat

A 2023-as év programbejelentésére az EKF programok hagyományaihoz hűen az évad indulása előtti ősszel kerül sor.
A program szervezői nem tétlenkednek már 2022-ben sem, hiszen idén is itt kerül megszervezésre a Magyar Mozgókép Fesztivál, folytatódnak a Romkoncertek, útjára indul a Holtszezon irodalmi fesztivál, kiteljesedik a KultHáló és Pajta program, és elkezdődik a Balatorium ökoművészeti programsorozat.

Fotó: Kovács Bálint / VEB2023 EKF

A VEB2023 EKF program nem csak saját produkciókat hoz létre, hanem együtt dolgozik a már meglévő helyi eseményszervezőkkel, illetve nyílt pályázat útján számos civilszervezettel, intézménnyel, régiós partnerrel. Így a programmal szoros partnerségben valósul meg 2022-ben a VeszprémFest, az Utcazene Fesztivál, Auer Fesztivál, TÁNC Fesztiválja, a Veszprémi Régizenei Napok, vagy a Klassz a parton rendezvénysorozat, és a Kapolcska.

Az Európa Kulturális Fővárosa program sajátossága, hogy egy évben akár több város is viselheti a címet. Így idén Újvidék, a litvániai Kaunas, valamint a luxemburgi Esch viselheti a címet, míg 2023-ban Temesvár és a görögországi Elefszína lesz Veszprém társa.

30 éves a programsorozat

Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb eseménysorozata.

Fotó: Kovács Bálint / VEB2023 EKF

A címet az EU Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága ítéli oda annak érdekében, hogy rávilágítson tagállamainak kulturális gazdagságára, növelve az európai polgárok közös kulturális térségéhez való tartozásának érzetét és ezáltal egymás jobb megértését.
Az Európa Kulturális Fővárosa cím annak tudatosítása, hogy az európai kultúra közös tere a különböző országok és városok együttes hozzájárulásából jön létre. A művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös, és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye.

Nyitókép: Kovács Bálint / VEB2023 EKF

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva