veol.hu/Marton Attila | 2022.01.10. 16:00
Ékszerek, nyilak és kések a sírokban
Gazdag leletanyagot találtak a régészek a közelmúltban azokban az avar kori sírokban, amelyek ismét a 8-as út építésekor kerültek elő Veszprém határában.

– A déli elkerülő út építése során ez már a negyedik feltárás volt: 2020 novemberében a Budapest úti csomópont közelében hét középavar kori sírt tártak fel a szakemberek, majd 2021 elején további nyolc sírra bukkantak. Tavaly szeptemberben 7–8. századi temetkezést tártak fel, a legutóbbi ásatás november 8–20. között folyt Veszprém határában – mondta érdeklődésünkre S. Perémi Ágota régész-­főmuzeológus. – Ez valójában a szeptemberben elkezdett kutatás folytatása, az útnak azt a felét tártuk fel, amelyen az ősz elején még ment a forgalom. Ahogy arra korábban is számítani lehetett, a nagy kiterjedésű avar kori temető sírjai ezen a felületen is előkerültek.

Ezúttal 28 temetkezést tártak fel, és bár több temetkezés esetében korabeli rablás, bolygatás nyomait figyelték meg, de még ezek és különösen a nem bolygatott sírok leletanyaga arról tanúskodik, hogy az itt élő és temetkező közösség a módosabbak közé tartozhatott. A temetőnek ezt a részét a késő avar kor elején használták, emelte ki Perémi Ágota.

Huszonnyolc késő avar kori sírt tártak fel a szakemberek a legutóbbi ásatás során
Forrás: Balogh Ákos/Napló

A sírokban gazdag lelet­anyag volt.
– A női sírokban gyöngycsüngős bronz fülbevalók, kása és kisebb méretű dinnyemag alakú gyöngyökből fűzött nyakláncok, orsógombok, vaskések, csatok, karikák kerültek elő. A férfi­sírokban szinte kivétel nélkül nyílcsúcsok, kések, csatok, karikák, ritkábban bogozó- és tűzszerszámok voltak, míg a gyermeksírokból a felnőttek viseletéhez hasonlóan ugyancsak fülbevalók, gyöngyök, csatok, kisebb méretű kések kerültek elő – részletezte a régész.

A szakember kiemelte az egyik férfi sírját, amelyben ezüst- és bronzlemezből préselt övgarnitúrát találtak, valamint hasonló veretek kerültek elő egy bolygatott, kirabolt másik sírból is. Négy sírban edénymelléklet is volt. Ahogy a korábbi feltárásokkor, ezúttal is előkerült egy kettős temetkezés – férfi és nő közös sírja –, míg egy esetben koporsó nyomait is sikerült dokumentálni a szakembereknek.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A sírok mindegyikében, nem megszokott módon, sok állatcsont melléklet volt, eredetileg természetesen egy-egy háziállat sírba helyezett, ételként szolgáló húsos részei. A szokásos szarvasmarha-, csirke- vagy tyúk-, sertéscsontok mellett szép számban kerültek elő juh vagy kecske mellékletek, és egy esetben halcsontok is.

– Ezek a mellékletek nemcsak azt jelzik, hogy az itt nyugvók hitviláguknak megfelelően temették el halottaikat, de módjukban állt gyakran több állat egy-egy részét is az elhunyt mellé tenni. A halcsontok ugyanakkor jelzik, hogy az állattartás mellett halászattal is foglalkozhattak – magyarázta Perémi Ágota.

Fotó: Balogh Ákos /Napló

A most előkerült temetkezések a szeptemberben feltártakkal együtt a késő avar kor korai időszakára keltezhetők, és természetesen a korábban, 2020 végén és 2021 januárjában, márciusában napvilágra került sírokkal együtt ugyanazon temető más-más korból származó részletei.

Azt, hogy mekkora lehet a temető teljes kiterjedése, feltárás hiányában a szakemberek nem tudják, de a most előkerült legdélibb sírok arra utalnak, hogy a temető déli irányban folytatódik, és ahogy azt korábban feltételezték, északi irányba is továbbterjed.

– Valószínűleg ugyanazon közösség temetkezőhelyéről van szó, amelyet több évtizeden át használtak – szögezte le a régész.

Késő avar kori sírok feltárása
Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Az egy évvel ezelőtt előkerült első sírok óta, az útépítéssel érintett terület különböző pontjain végzett feltárásokon eddig összesen 77 sír került elő, amelyek a középavar kor (legdélebbi sírok) és a késő avar kor elejére (északi terület) keltezhetők. Ezek jól jelzik, hogy esetünkben egy nagyobb avar közösség több évtizedig használt temetőjéről van szó, amelyet jelenlegi ismereteink szerint nagyjából a 7. század közepén nyitottak, és a VII. század végén, a VIII. század elején még használtak – mondta Perémi Ágota.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A régész arról is beszélt, annak ellenére, hogy a temető teljes területét nem tudták feltárni, az elmúlt hónapokban jelentősen gyarapodtak az ismereteik a korabeli avar időszakra vonatkozóan. A mai Veszprém területén és környékén korábban ismert négy nagyobb avar kori lelőhely mellett a most feltárt temető részlete a város és környéke avar kori történetének fontos részét képezi. A szakemberek munkája a feltárások befejezésével azonban természetesen nem ért véget.

– A következő hónapokban elkezdjük a leletek restaurálását, feldolgozását, ezen belül az állatcsontok tisztítását. Utóbbiakat archeozoológus szakember fogja megvizsgálni, minden bizonnyal a korabeli közösség életmódjára vonatkozóan kapunk majd új adatokat. Ugyancsak mossuk, tisztítjuk az antropológiai anyagot, amelynek feldolgozása után reméljük, hogy még több információval fogunk rendelkezni az előttünk itt élő nép összetételéről, eredetéről, továbbá a csontokon kimutatható betegségeikről, étkezési szokásaikról is – zárta gondolatait Perémi Ágota.

forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva