likeBalaton.hu | 2020.05.12. 14:00
Európa otthon - Portugál város lép Veszprém nyomdokaiba
A portugáliai Faro 2027-ben szeretne Európa Kulturális Fővárosává válni, a pályázatra való felkészülés során pedig összehozták az elmúlt hónapok egyik legkedvesebb határokon átívelő művészeti programját, a Europe At Home–ot.

A szervezők 10 város fotósát és íróját kérték fel, hogy fotózzák le és írják meg, mi történik a városukban most. Veszprémet Gáspár Gábor fotós és Kilián László író képviseli a projektben, akiket a Művészetek Háza Veszprém segítségével kértek fel.

Április végén indult a „Europe At Home” elnevezésű online projekt, melyben 14 Európa Kulturális Fővárosa fotóművészei és írói vesznek részt. Az alkotók fényképeken és esszéken keresztül mutatják meg a covid-19 okozta szokatlan élethelyzeteket.

Gáspár Gábor fotója

Bár világszerte kisebb-nagyobb lazítások mellett újra indulhat az élet, a lakosság jelentős része még mindig az otthonába zárva tölti napjait. A kulturális terek nyitására és a tömegrendezvényekre szinte még mindenhol hónapokat kell várni. A portugáliai Faro, a 2027-es év Európa Kulturális Fővárosa cím egyik várományosa, 13 másik településsel karöltve hívta életre a „Europe at Home” projektet. A résztvevő városok fotóművészeket és írókat kértek fel, hogy képeiken és gondolataikon keresztül láthassuk ezeket a pillanatokat, amikor egymástól elzárva élünk.

A projektben jövőbeni, jelenlegi és múltbéli Európa Kulturális Fővárosok vesznek részt. Mivel 2023-ban Veszprém és a Balaton viselheti majd a címet, a kezdeményezés weboldalán Gáspár Gábor fotógráfus képei és Kilián László író alkotása angol és magyar nyelven is megtekinthető.

A projekt az indulása után nyílt mozgalommá válik, így bármelyik európai város és magánemberek is csatlakozhatnak hozzá a #europeathome hashtag használatával.
A projektet indító Európa Kulturális Fővárosai: Bodø (Norvégia); Chemnitz (Németország); Esch-sur-Alzette (Luxemburg); Faro (Portugália); Kaunas (Litvánia); Leeuwarden (Hollandia); Újvidék (Szerbia); Oulu (Finnország); Piran (Szlovénia); Plovdiv (Bulgária); San Sebastian (Baszkföld / Spanyolország); Tartu (Észtország); Valletta (Málta) és Veszprém (Magyarország).

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva