likeBalaton.hu | 2023.04.27. 12:00
Felbecsülhetetlen történelmi kincsekre bukkantak Veszprémben – most mi is láthatjuk
Nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik május 12-e után a veszprémi várnegyedet választják úticélul. A Veszprémi Főegyházmegye Work in Progress 2023 (WIP ’23) egyedi kiállításának résztvevői a megújuló várnegyed egyes épületeibe látogathatnak el.

A veszprémi várnegyed május 12-től induló Work in Progress (WIP’23) programjának résztvevői nemcsak a már megújított épületekbe – így például a Szent Mihály Főszékesegyházba, az Érseki Palota egyes tereibe vagy éppen a Biró-Giczey Házba – látogathatnak el, hanem a folyamatban lévő munkálatokba is bepillanthatnak.

 

Nem klasszikus kiállításról van szó:

a program több helyszínen zajlik majd, az épületeket és a műtárgyakat a kivitelezés különböző fázisaiban tekinthetik meg az érdeklődők.

A programsorozat célja ugyanis éppen az, hogy az építőipari és restaurátori munkálatokhoz közelebb engedjék a látogatókat, a kulturális örökséget élményszerűen mutassák be.

Történelmi kulisszák között sétálva

A program része több tematikus várséta is, amelyek bemutatják a várhegy történetét, építészeti, művészeti szépségeit. Az érdeklődőket a Körmendy Házban a nagyszabású műemlékhelyreállítást bemutató látogatóközpont várja, a Biró-Giczey Házban felidézhetik,

milyen lehetett az élet a várnegyedben több száz évvel ezelőtt,

a tematikus sétákon pedig a barokk korszak jeles egyháztörténeti alakjait, művészeti alkotásait, építészeti és díszítő-művészeti megoldásait ismerhetik meg.

Fotó: Nagy Lajos – hivatalos

 

– A látogatói útvonalak jelentős része az építőipari kivitelezés területein vezet keresztül,

ahol rövid időre megállított vagy éppen folyamatban lévő munkálatokat lehet megtekinteni, így a WIP ’23 programnak az ideiglenesség mindenképpen sajátja. A kiépített, látogatóbarát útvonalak tehát a műemlékek és a munkafolyamatok minél mélyebb megismerését segítik – mondta Dr. Nagy Veronika múzeumigazgató, a WIP ’23 egyik kurátora.

A WIP ’23 programsorozatra szóló jegyek online és a helyszínen is megválthatók, a várséták előzetes regisztrációhoz kötöttek. A WIP ’23-ról folyamatosan bővülő tartalom érhető el a várnegyed beruházás Facebook profilján.

 

Nyitókép: Nagy Lajos – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva