veol.hu/Molnár Sándor | 2021.08.12. 18:00
Forró napok a Veszprémi Állatkertben – van, aki fagyival hűti magát
Nemcsak az emberek, hanem az állatvilág számára is kihívást jelent a nyári forróság. A Veszprémi Állatkertben különösen odafigyelnek arra, hogy elegendő árnyékos hely, hűvös pihenő álljon az állatok rendelkezésére.

Emellett locsolással, dagonyázóhelyek kialakításával, lédús gyümölcsökkel is próbálnak segíteni abban, hogy az állatok könnyebben elviseljék a hőséget.

Egyes fajok különösen élvezik a fürdési lehetőséget. Az ázsiai elefántok a nap nagy részét medencéjükben töltik, gyakran a víz alatt pihennek, és csupán az ormányukat emelik ki a vízből, hogy levegőt vegyenek.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A szélesszájú orrszarvúk a dagonyájukban hűtik le magukat. A sárfürdő nemcsak arra tökéletes, hogy az állatok felfrissüljenek, hanem így védekeznek a szúnyogfélék és legyek ellen is.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az alpakák és a dromedárok pedig szívesen veszik napközben a gondozóktól a frissítő vízpermetet.

Még a Dél-Afrikában honos, száraz, forró élőhelyhez szokott szurikáták is hűvös pihenőhelyet keresnek maguknak ilyenkor. A meleg elől föld alatti üregükben rejtőznek el, melyet hosszú mellső karmaikkal maguk ásnak ki. A hűvösebb reggeli és késő délutáni órákban viszont szívesen napoznak.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A gondozók a kis testű majmok számára, mint a gyűrűsfarkú makik és a vörös varik, ilyenkor hideg gyümölccsel, a legédesszájúbbaknak akár némi speciális gyümölcsös fagylalttal is kedveskednek időnként.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A legjobb dolguk azonban a borjúfókáknak és a pápaszemes pingvineknek van. Miután lehűtötték magukat a medencéjükben, szívesen sütkéreznek a parton is.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az állatkertben több párakaput helyeztek ki, továbbá az elmúlt tíz évben ültetett több mint 5000 nagyméretű fa és cserje – amellett, hogy a környezetet szépíti és élőhelyet biztosít az itt élő madarak számára – egyaránt árnyékot nyújt a látogatóknak és az állatkerti lakóknak.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Forrás: Veol.hu
Nyitókép: Veszprémi Állatkert

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva