Szaniszló Hajnalka | 2024.10.27. 14:00
Gazdag Tibor új főszerepben: itt láthatod most a Jóban Rosszban orvosát
A Jóban Rosszban egykori orvosa most Veszprémben játszik színházi főszerepet. Gazdag Tibort a boldogság kereséséről is kérdeztük.

– 2020-ban, a legutóbbi beszélgetésünk idején a koronavírus végén jártunk. Akkor még futott a Jóban Rosszban és a Csillagvirág Klinika Pongrácz doktoraként küzdöttél a betegekért. Azóta hogyan változott meg az életed?
– Az a típusú rendszer, amely akkor jellemző volt – napi szöveg-tanulás, heti forgatások – megszűnt. Manapság picit kaotikusabb a művészi életem. Vannak periódusok, amikor készülünk az adott darabra, lemennek a bemutatók, s ilyenkor teljes erőbedobással dolgozom, aztán egy kisebb regenerálódási időszak következik, majd jön az újabb előadás.

– Örkény István: Kulcskeresők című darabjában játszol főszerepet a veszprémi Pannon Várszínházban. November 8-án lesz a premier. A szereplők egy olyan lakásban ragadnak, amelyből nem lehet kimenni, befelé azonban működik a zár. Mire kap választ kap a néző? Arra, hogy hogyan tud az életben a rajta kívül álló nehézségeken felülemelkedni?
– Hogyan tudunk megbirkózni azokkal a problémákkal, amelyekkel az életünk során találkozunk? Őszintén szembe tudunk-e nézni önmagunkkal? Szívfacsaró a történet, ugyanakkor annyira groteszk is, hogy muszáj nevetni – a saját esendőségünkön is. Örkény István abszurd humorával találkozva nem tudjuk eldönteni, hogy sírjunk vagy nevessünk.

– Korábbi beszélgetésünkben is említetted hogy a magyar embernek van egy érdekes tulajdonsága: idővel szereti a dolgokat a humorosabb oldaláról nézni és ez sokat segít a továbblépésben. Reflektál ez a Kulcskeresők témájára is?
– Ha az ember nem tud szembenézni a múltjával és nem tudja őszintén feldolgozni azt, akkor komoly identitásbeli problémák alakulhatnak ki. Éppen ezért érdemes átgondolni saját magát, a múltját, a jelenét.

– Volt már olyan az életedben, amikor nem néztél őszintén szembe önmagaddal?
– Ezek a gondolatok elsősorban barátságokra, szerelmekre érvényesek, amelyekről olykor gyorsan kiderül, hogy túl sokat láttunk bele. És talán gyávaságból, talán félelemből fakadóan mégsem tudjuk azonnal elengedni az adott emberi kapcsolatot.

Gazdag Tibor a Kulcskeresők című darab előadásán
Fotó: Pannon Várszínház

– Gazdag Tibor melyik előadásra ülne be a Pannon Várszínházban?
– A Pabló és Picasso előbemutatóját már láttam nyáron, s nagy szeretettel ajánlom. Igazi családi színház, fantasztikus zenékkel és látvánnyal. Ha Budapesten is játszanák, óriási országos kedvenc lenne.

– A Kulcskeresők előadása mellett hogyan telik számodra az év utolsó hónapja?
– Elkezdődtek a felújító próbák. A Vidám Színpadon és József Attila színházban is játszom, aztán következik az Örkény-darab veszprémi bemutatója.

– Szoros a kötődésed a Balatonnal és a régió a szezonon túl is számtalan kincset rejt. Mit szeretsz az őszi-téli Balatonban?
– A nyár rendkívül zsúfolt a Balatonnál. Füred a második otthonunk, de a Tagore-sétányra és a partra már nagyon ritkán járunk le. Imádom a balatoni nyarat, de tó a bensőségesebb arcát kedvelem.

Fotó: Gazdag Tibor családi archívum

– Balatoni gasztronómai csemege, amelyet ajánlanál.
– A testvérem száraz fehérborait érdemes megkóstolni. A Dörgicsei-medencében, Mencshelynél található a borászata. Szívesen segítek minősíteni a borait, de a természeti környezet is gyönyörű.

– Milyen októberi programot javasolsz azoknak akik főként a tó nyári arcát ismerik?
– Ősszel a természet még inkább megmutatja a szépségét és zavartalanul lehet kirándulni. A Balatonfüred körüli természeti környezet csodálatos, gyakran sétálunk a közeli erdőkben, jó szívvel ajánlom ősszel is.

Nyitókép: Gazdag Tibor
Fotó: Pannon Várszínház

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva