likeBalaton.hu | 2024.07.02. 14:00
Gianni Annoni lesz a Balaton Wine & Gourmet fesztivál házigazdája Veszprémben
Idén Olaszország a díszvendég – családi programok, ingyenes kóstolók, workshopok és élményétkezések várják az érdeklődőket.

A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet szeptember 6-8. között Veszprémben.

A Balaton Wine & Gourmet célja Veszprém és a Balaton térségét önálló gasztrorégióként bemutatni, hiszen hat borvidék, minőségi gasztronómia és pezsgő kulturális élet jellemzi ezt a területet.

A harmadik alkalommal meghirdetett Balaton Wine & Gourmet-n Japán és Spanyolország, majd Argentína és Franciaország után idén Olaszország a díszvendég, Veszprém így egy mini olasz gasztrofesztiválnak is otthont ad majd.

Borkóstoló a Balaton Wine & Gourmet Fesztiválon 2023-ban
Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023) harmadik szakasza az örökség jegyében zajlik, hiszen számos kezdeményezés célja, hogy hosszabb távon, fenntarthatóan működjön. Ezen innovációk közé tartozik a Balaton Wine & Gourmet, amelyre erősen jellemző mindaz, ami a VEB2023 programot is jellemezte: a regionalitás és a nemzetköziség.

2025-ben az olaszországi Gorizia és a határ túloldalán fekvő, szlovéniai Nova Gorica lesz Európa Kulturális Fővárosa, a testvérvárosok pedig a Balaton Wine & Gourmet-n is bemutatkoznak.

– Az olasz gasztronómiai hagyományok legjavát tervezzük bemutatni egy hasonlóan kiemelkedő gasztronómiai hagyományokkal rendelkező régióban. Az olasz konyha, az olasz életstílus és az olasz élelmiszeripari termékek itt is nagy népszerűségnek örvendenek, Itália jelenleg a hatodik legfontosabb élelmiszeripari beszállítója Magyarországnak – hangsúlyozta Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete.

Olasz aperitiv, prosecco, koktél és kávé is a kóstoló részét képezik

A fesztiválra érkező olasz szakemberek menüsorok, bemutatók és szakmai szemináriumok segítségével mutatják be többek között az olasz bor és a prosecco, az aperitivek és koktélok, a kávék és az extraszűz olívaolajok világát.

A nagyszínpad mellett újdonságként az olasz mercatók világát megidéző színpad is csatlakozik a programhelyszínek közé.

Bemutatók és kóstolók veszik sorra az olasz gasztronómia alaptételeit és adnak ízelítőt a pizza, a pasta, a fagylalt és a kávé univerzumából.

A fesztivál a nagyközönségnek szóló, ingyenes előadások mellett élményétkezéseken, workshopokon és vezetett kóstolókon keresztül is ízelítőt kínál az olasz gasztronómiából, Michelin-csillagos olasz sztárséfek pedig élményétkezéseket prezentálnak. Vezetett kóstolókon, illetve a CEWI borszakmai élménysátrában mutatkoznak be az olasz és Balaton-környéki borok, a gyereksátorban pedig Kalas Györgyi vezetésével a fiatalokat is gasztrofoglalkozások várják.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Gianni Annoni
Fotó: Ripost/Szabolcs László

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva