Veol.hu; MTI | 2023.01.21. 06:00
Grandiózus megnyitóünnepséggel indult el Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosának éve
Január 21-én három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a várban elkezdődött a Ragyogj! című ünnepi nyitóműsor, amelynek keretében látványos produkciókat láthatott a közönség.

Fényfestés, zene, tánc, különleges koreográfiák és látványelemek szőtték át Veszprém belvárosának utcáit, miközben megelevenedett a város történelme,

a régió sokszínűsége, értékei és mindaz, amire büszkék lehetünk.

Színes szabadtéri megnyitó zajlott január 21-én Veszprémben
Fotó: Pesthy Márton/veol.hu

 

A közel egyórás produkció több egymást követő, egymással összefüggő zenés műsorszámból, táncprodukciókból, zenei eseményekből, illetve a teljes műsort kísérő fényfestésekből, nagyszabású épületvetítésekből és más hatásos látványelemből állt össze. A Veszprém város múltját és jelenét bemutató elbeszélés

mágikus, mesés, hol álomszerű, hol groteszk, humoros, a várost ünneplő, egyfajta „városi fantázia” volt.

A műsor koncepcióját, forgatókönyvét Can Togay János filmrendező, forgatókönyvíró, a VEB2023 EKF művészeti-kreatív főtanácsadója állította össze. Az előadás zenei, táncos, színházi és egyéb audiovizuális elemeinek összeállításában olyan nemzetközileg is elismert, kortárs művészek és alkotók vettek részt, mint a Kiégő Izzók vizuális művésztársulat; Bozsik Yvett Kossuth-díjas balettművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, koreográfus; Pacsay Attila Oscar-díjra jelölt zeneszerző; Iványi Marcell Arany Pálma-díjas rendező, producer; ifj. Zsuráfszky Zoltán Prima Primissima Junior-díjas, Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus.

Kettős ünnep

A kultúra éltet és reményt ad, képes enyhíteni a fájdalmat, segíteni a megbékélést, és emlékeztet arra, nem pusztán túlélni, hanem élni kell fogalmazott Novák Katalin köztársasági elnök a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos megnyitóján szombaton.
A protokolláris megnyitót a Hangvillában tartották. Novák Katalin köztársasági elnök arról beszélt, a mostani hétvége kettős ünnepet jelent hazánkban: Veszprém a Bakony és Balaton térséggel hivatalosan is Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím birtokosa lett, míg vasárnap a Himnusz keletkezésének 200. évfordulóját ünnepeljük. Leszögezte, a mostani vészterhes időkben – járványok, természeti és gazdasági csapások, háborúk korában – különösen fontos szerepe van a kultúrának, az arról való lemondás fizikai, lelki és szellemi önfeladást jelentene.
– Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként a különöst és a közöst jeleníti meg történelmében és jelenében. Királynéi Európát hozták hazánkba, és a magyarok világát vitték más országokba, a Veszprémi Főegyházmegye kultúrateremtő ereje egyetemes értékekből táplálkozott,

az egyetem kapcsolódik Európa tudományos vérkeringésébe, a Petőfi Színház, a Vár, a Hangvilla, az állatkert és a kézilabdacsapat tömegével vonzza a látogatókat Veszprémbe

– fogalmazott.

Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa (EKF) program hivatalos megnyitóján
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Verancsics életútja

Zoran Milanović, Horvátország köztársasági elnöke beszédében hangsúlyozta, sokkal több köti össze Európa nemzeteit, mint amennyi elválasztja.

A horvát és magyar közös történelemből kiemelte a dalmáciai származású Verancsics Faustust, aki egy időben a veszprémi vár kapitánya volt.

Örömét fejezte ki, hogy az EKF-program odafigyel Verancsics életútjára, aki 1595-ben ötnyelvű – latin, olasz, német, horvát, magyar – szótárt alkotott, ami egyben az első horvát és magyar nyelvű szótárt is jelentette.

A „repülő ember”, Verancsics Faustus alakja Veszprém belvárosában
Fotó: Nagy Lajos/veol.hu

A kultúra emberi kapcsolatok összessége

Porga Gyula polgármester köszöntőjében kiemelte, az idő és az élet megragadásához, élvezetéssé tételéhez a kultúrán át vezet a legrövidebb út. Úgy vélte, az EKF-cím elnyerésének titka az volt, hogy hittek a régióval való összefogásban és a sokszínűségben, amelyet innováció és kreativitás egészített ki.

A Bakony és Balaton vidéke közös kincs, amelynek fejlesztésében Veszprém kiemelkedő szerepet vállalt,

szögezte le. Hangsúlyozta, a kultúra nemcsak a művészek ügye, hanem elsősorban az emberi kapcsolatok összessége, például hogy miként szólunk egymáshoz, észrevesszük-e a segítségre szorulókat, ápoljuk-e a hagyományokat. A polgármester köszönetet mondott a veszprémi elődöknek, akik a várost a kultúra és az oktatás dunántúli fellegvárává tették, és azt javasolta, a veszprémiek és a térségben élők legyenek büszkék a múltjukra, egyúttal azt kívánta a régióban élőknek, hogy élményekben gazdag, a közösséget megerősítő lehetőségként éljék meg 2023-at.

A köszöntők után M. Tóth Géza portrévideó-válogatását vetítették le, amely a térség kulturális sokszínűségét jelenítette meg. A videók után a riportalanyok elhelyezték a régió kreativitását jelképező szikrát a színpadon lévő praxinoszkópba: a kinetikus installáció elindításával így jelképesen is mozgásba hozták a régió kreativitását. A kulturális évadot Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg.

 

 

Forrás: veol.hu/MTI

Nyitókép: Pesthy Márton/veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva